Činovnici

Ma­ri­na Čigoja

Podatak da je u Republici Srpskoj svaki treći radnik zaposlen u javnom sektoru i nije neko veliko iznenađenje, jer se godinama govori o ogromnoj administraciji, koja ne prestaje da se širi. Iznenađenje nije, ali problem jeste, i to veliki.

Ne treba biti veliki ekonomski ekspert da bi se znalo da je naš javni sektor preglomazan i da ga privreda, ovakva kakva je, ne može finansirati.

Konstantno povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru, uz istovremenu stagnaciju ili smanjenje broja radnika u proizvodnji, koji finansiraju toliku administraciju, svakako je razlog za zabrinutost.

Međutim, to nadležne očito ne brine mnogo pa se praksa zapošljavanja u javnom sektoru po partijskim, rodbinskim i kakvim sve ne linijama iz godine u godinu nastavlja. Uz redovne i mnogo veće plate, kao i sve ostale "pogodnosti" koje zaposleni u javnom sektoru imaju u odnosu na one u privatnom, i ne čudi što sve više mladih razmišlja isključivo u tom pravcu kako naći posao u nekoj javnoj instituciji, preduzeću, ustanovi i na taj način skinuti ogroman teret sa svojih leđa. Nema sumnje da bi za mnoge u Srpskoj, ali i cijeloj BiH, posao u javnom sektoru bio poput dobitka na lutriji. Kako drugačije objasniti činjenicu da su plate u javnom sektoru znatno veće nego u privatnom? Zbog čega jedan inženjer, ekonomista, pravnik više vrijedi ukoliko radi u javnom nego u privatnom sektoru? Da li je njegovo znanje, samim tim što je državni činovnik, veće? Ne bi se reklo!

Rast broja zaposlenih u javnom sektoru ne samo da se mora zaustaviti, nego se taj broj mora i smanjiti ukoliko se zaista želi popraviti stanje koje trenutno imamo u privredi, a koje je daleko od dobrog.

Silne obaveze koje se nameću privredi, kako bi se mogla finansirati ogromna administracija, firme guraju u još veću dubiozu i pitanje je do kada će one to moći da izdrže.

Zbog svega toga, vlasti bi trebalo ozbiljno da se pozabave pitanjem glomazne administracije i njene funkcionalnosti. Ogroman broj činovnika, kako na nivou entiteta, tako i na nivou BiH, koji nemaju šta da rade, a i pored toga redovno primaju velike plate, ogromno je opterećenje za državu koja grca u dugovima i čija privreda je već dugo na koljenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana