Ciljevi

Veljko Zeljković

Amerika sa bezbjedne udaljenosti vuče sve geopolitičke konce u svijetu pretvarajući istočnu Evropu u neki novi Bliski istok, a države Evropske unije u zemlje “trećeg svijeta”. U Vašingtonu priželjkuju višegodišnji rat u Ukrajini, a ako do njega ne dođe, onda bar višedecenijski tinjajući sukob. Što reče nedavno Zelenski, Ukrajina postaje novi Izrael.

 

Motivi i ciljevi SAD i duboke države su vrlo jasni. U početku je to bio obračun sa Rusijom i njeno bacanje na koljena. Ali, kako su dani prolazili, ti ciljevi su vješto nadograđivani. Sada se želi uništiti i EU, a prije svega njemačka lokomotiva. Evropske zemlje primoravaju se da pokažu “solidarnost” sa napaćenim ukrajinskim narodom, da manje jedu, tuširaju se i griju. Jer, pobogu, to je veliki grijeh u sadašnjim okolnostima.

Takve poruke najčešće dolaze od onih zemalja koje ne zavise toliko od ruskih energenata, Amerike, Britanije i pojedinih baltičkih država. U igru su uvučene i pojedine briselske birokrate. Razni “Boreli” ne haju mnogo za živote običnih ljudi u Evropi. Pa ni onih u samoj Ukrajini, koji se guraju na ruske cijevi i govore da je Zapad i dalje moralno i finansijski uz njih.

Da bi stvari išle po loju, političar Zelenski pretvoren je u glumca Zelenskog. Povjerena mu je uloga novog mesije, koji treba da se u ime Vašingtona i Londona obračuna sa svima onima koji pokušavaju da razmišljaju svojom glavom. Zelenski tako vodi više brige o tome koliko će zemlje OPEK-a proizvoditi nafte,  čim će se grijati Evropljani, kakvu će spoljnu politiku voditi... Interesantno, Zelenski je najviše, slučajno ili ne, opleo po Njemačkoj. Ne dira toliko Kinu, Indiju ili SAD, koje i dalje uvoze velike količine ruskog plutonijuma za svoje nuklearne elektrane. To nije problem. Ali zato Berlin treba da skoči u provaliju i uništi svoju industriju. Još kada bi izbili socijalni nemiri. Bombona.

SAD ovu situaciju koriste i da u NATO usisaju Švedsku i Finsku. Ne interesuje njih bezbjednost ove dvije skandinavske zemlje, već samo njihov geostrateški položaj. Želi se uspostaviti američka kontrola nad ovim dijelom svijeta. Razlog - Arktik i prirodna bogatstva kojima raspolaže. Prisjetimo se samo pokušaja Trampa da od Danske kupi Grenland. Neki su se tada smijali ovoj njegovoj iznenadnoj ponudi.  

Sve ovo je, u stvari, i dobra taktička priprema terena za naredni ratni film - “Obračun u Indokini”. Kina je i dalje najveći neprijatelj u očima Amerike. U svakom pogledu. Stoga se Tajvan, poput Ukrajine, koristi kao sredstvo i alibi za agresivne poteze Vašingtona. Naravno, ne treba zaboraviti da se godinama u zapadnim medijima liju krokodilske suze i nad Ujgurima i njihovim pogaženim pravima. Treba se nadati da ove igre bez granica neće izmaći kontroli. +++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana