Ciljevi i interesi

Dragana Orlović

Osnovna uloga predstavnika iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH trebalo bi da bude zaštita interesa Srpske, među kojima su sigurno javni univerziteti i razvoj obrazovnog sistema.

Međutim, jedan srpski ministar u Savjetu ministara u tehničkom mandatu očigledno tako ne misli, jer je nastavio da ignoriše sve te interese, glasavši za izvještaj o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH. Agencije koja već godinu osporava akreditacije univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, zbog čega je Srpska povukla svoje članove iz njenog Upravnog odbora.

Podnesena je čak i krivična prijava protiv direktora pomenute agencije Envera Halilovića kojeg terete, između ostalog, za nesavjestan rad u službi, zloupotrebu položaja ili ovlašćenja, kao i falsifikovanje isprava.

U toj krivičnoj prijavi je navedeno da je Halilović 29. marta odbio da izvrši upis rješenja o akreditaciji univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, čime je postupio protivno odredbama Statuta agencije, ali i Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH.

Krivična prijava je podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila, a koja je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Republici Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije.

Ipak sve to nije bilo važno našem ministru, koji je na telefonskoj sjednici  Savjeta ministara BiH svojim "da" jasno pokazao koliko mu, u stvari, vrijede obrazovni sistem i interesi Republike Srpske.

Nije mu bilo važno ni to što je glasao za izvještaj koji je usvojen protivno statutu same agencije, jer u tom statutu eksplicitno stoji da Upravni odbor usvaja izvještaj i dostavlja ga na razmatranje Savjetu ministara. Međutim, sjednice  Upravnog odbora nije bilo, pošto se i srpski i hrvatski članovi, kao i većina zaposlenih u agenciji, pa čak i univerziteti iz FBiH protive odlukama direktora.

Nema sumnje da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH nije uradila svoj posao, tako da nije zaslužila da Savjet ministara prihvati njen izvještaj, kao što i naš narod nije zaslužio da njegove interese zastupa ministar sa ličnim ciljevima važnijim od opšteg razvoja obrazovanja i budućnosti mladih sa ovih prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana