Cikotić i migranti

Veljko Zeljković

Zvaničnici institucija sa nivoa BiH pohvalili su se brojkama. Istakli su kako je priliv ilegalnih migranata u BiH smanjen za gotovo pet puta, te kako je to rezultat predanog i pojačanog rada Granične službe, policijskih i obavještajnih agencija.

Prema njihovim podacima, broj ilegalnih prelazaka je u posljednjih nekoliko mjeseci smanjen na 20 do 30 dnevno. Ministar bezbjednosti Selmo Cikotić objasnio je kako je to rezultat novih mjera koje su vlasti poduzele o tom pitanju, te istakao kako u BiH trenutno ima između sedam i osam hiljada ovih nesrećnika. On je čak istakao da nema ništa protiv njih, jer, kako je rekao, oni “pomažu ekonomiju, trošeći pare ovdje”.

Sve ovo podsjeća na onu: “Hoćete li vi meni vjerovati ili svojim očima?”. Kao prvo, sporan je podatak o broju ilegalnih migranata. Ministar Cikotić je iznio podatak o broju “registrovanih migranata”, koji se nalaze u nekom od kampova. Zaboravio je da ukalkuliše i veliki broj onih koji svakodnevno “krstare” od granice do granice pokušavajući da pronađu rupu u komšijskom zidu, spavajući po napuštenim kućama i zabačenim mjestima, ali i jedan značajan broj onih koje hrvatska policija gotovo svakodnevno ilegalno prebacuje u BiH. Prema nekim nezvaničnim procjenama, ovaj broj je gotovo duplo veći od onog koji je Cikotić iznio.

Kao drugo, broj ilegalnih prelazaka je smanjen zbog toga što je Grčka zatvorila svoje granice prema Turskoj i nadolazeće zime, a ne zbog toga što su bh. vlasti uspjele da “zatvore” granicu. Ona je šuplja poput švajcarskog sira. Da je tako, govore i zadokumentovani primjeri prebacivanja migranata iz Hrvatske i BiH, ali i slučaj ubistva koji se desio prije petnaestak dana na Ilidži. Ovom prilikom ubijen je mladić, a za njegovu smrt su osumnjičena trojica migranata. Kakve veze ima ovo ubistvo sa granicom i ilegalnim prelascima?

Pa jednostavno, jedan od osumnjičenih migranata nakon par dana je uhapšen u Beogradu, a drugi na Kosovu. Kako neko, ko uglavnom nema nikakva dokumenta, prvo uđe u BiH, a onda bježeći od lica pravde gotovo preko noći osvane u nekoj drugoj zemlji?

Cikotić na ovo pitanje nije odgovorio. Dvojica pomenutih migranata nisu mogli sami organizovati svoj bijeg. Neko im je morao pomoći i ilegalno ih prebaciti preko granice. I to je biznis koji već godinama cvjeta u BiH, a uz prećutnu podršku pojedinih struktura vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana