Cika na CIK

Željka Domazet

Da je BiH po svemu čudna zemlja, svjedoče i neviđeni napadi na Centralnu izbornu komisiju, čiji rad je ne samo pod lupom javnosti nego i pod neviđenim pritiscima, ucjenama, prijetnjama i svakojakim paušalnim ocjenama.

Neviđena cika na CIK naročito je izražena kako se približava objavljivanje i potvrđivanje konačnih rezultata opštih izbora i to najglasnije upravo od onih kojima je već jasno da su izborni gubitnici i da ih od izbornog kraha ne mogu spasti nikakva ponovna prebrojavanja glasačkih listića.

Napadi na CIK kao instituciju koja po slovu zakona treba da nosi epitet nezavisne dolaze čak i od onih koji su zaduženi za donošenje zakonskih rješenja, od samozvanih analitičara, od znanih i neznanih eksperata, od onih koji bi da se miješaju u sve i svašta. Nasrtaji kuljaju sa svih strana i u ovoj šumi paušalnih ocjena koje se bez ikakve selekcije plasiraju biračima, niko ne snosi nikakvu odgovornost za izrečenu riječ. Zanimljivo u svemu tome je i to što se upravo od građana koji su zasuti šumom kojekakvih ocjena očekuje da zaokruže nekoga sa liste koja im je ponuđena na dan izbora.

Zanimljiva u svim tim čudnim igrama oko izbora i CIK-a je i činjenica da je javnost, a u prvom redu glasači, dobila i novu rukavicu u lice. Pojedinci su najavom da neće preuzeti mandate koje su osvojili najdirektnije priznali da neće raditi za glasače kojima su u izbornoj kampanji obećali kule i gradove i da je sve ono što su poručivali sa predizbornih govornica bila samo šarena laža. Ostaje da se vidi kako će se zaista ponašati kada institucija koja je jedina u ovoj zemlji nadležna objavi izborne rezultate, ali da su demokratiju neki u ovoj zemlji shvatili na zaista čudan način, jasno je kao dan.

U zemlji u kojoj se CIK-u i njegovim članovima prijeti, u zemlji u kojoj se tvrdi da ova institucija treba da bude ukinuta, a njeni članovi pohapšeni, u zemlji gdje se od silne šume paušalnih ocjena i kojekakvih tvrdnji bez pokrića sve dovodi u pitanje, teško je očekivati da će skoro zakoračiti u demokratski svijet za koji i pobjednici i gubitnici izbora tvrde da žele da odvedu svoje narode i građane. No, vidjećemo da li će sveopšta galama na CIK prestati kada se karte konačno poslože i konačno utvrdi ko su izborni pobjednici, a ko gubitnici. Do tada, cike će sasvim sigurno biti još. Narodu ove zemlje ostalo je da čeka i da vidi hoće li mu nakon ove neviđene galame biti bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana