CIK u zamci

Aleksandar Stojanović

Interpretacija demokratije, kao većina stvari u BiH, drugačija je nego bilo gdje na svijetu. Kao što je veliki Andrić rekao: “Gdje prestaje logika, počinje Bosna”. Od Dejtonskog sporazuma naovamo, a posljednji događaji u vezi sa izbornim procesom to potvrđuju, u BiH svako sebi daje za pravo da tumači demokratiju i kako ona treba da izgleda.

Dok političari pod plaštom demokratije često prikrivaju sopstvenu nesposobnost, mržnju i korupciju, s druge strane institucije koje bi trebalo da budu nosioci tog uređenja (čitaj CIK) i pojedine organizacije svojim diktatorskim ponašanjem, selektivnošću i jednostranim aktima sami sijeku granu na kojoj sjede.

Što se tiče odluke o poništavanju ovjere Ujedinjene Srpske na predstojećim izborima, zašto su se odlučili na takav korak vjerovatno znaju samo članovi CIK-a.

Većina političkih stranaka i pojedinaca u njima saglasna je da je spot loš, nesmotren i neukusan, ali da je ovakva odluka bez presedana i neutemeljena u zakonu, ali i zdravoj pameti. I ironično, baš ova odluka je probudila demokratiju u punom sjaju - ujedinila je Srpsku i stvorila jaku većinu u otporu samovolji jedne institucije. I, ako želimo da se našalimo, bar je tim postupkom CIK doprinio demokratičnosti izbornog procesa u BiH.

Elem, da se vratimo na ono da članovi CIK-a sijeku granu na kojoj sjede... Svaki bolji poznavalac prilika svjestan je da će ovakva odluka vjerovatno pasti na Sudu BiH, iako je ta institucija najčešće radila protiv Srba. Da se razumijemo, zabrana učešća jedne stranke ne bi bila udar na RS ili srpski narod, ali svakako da bi potvrda ovakve odluke bila još jedan primjer selektivne pravde. A to najviše boli. Jer, nemojmo da se lažemo i da budemo naivni, svi politički akteri, bez obzira na to koji narod predstavljaju, u izbornoj kampanji igraju na kartu nacionalizma i često koriste govor mržnje. Ako bismo po tom osnovu izbacivali stranke, u BiH izbori ne bi nikad bili održani.

S druge strane, poništavanje ove odluke CIK-a bio bi najbolji mogući politički marketing za US i potvrdilo bi svaku optužbu od strane političara na sastav i rad CIK-a. Ali onda neće više imati nijedan jedini izgovor da opravdaju svoje postupke, jer to više ne bi bio domen stranačkih i predizbornih igara, nego od suda potvrđena činjenica.

Nameće se onda pitanje šta poslije ove odluke? Nije bitno da li je CIK podlegao pritisku NVO sektora i lažnih boraca za ljudska prava, ali je upao u zamku i izborni proces gurnuo u ćorsokak. Presedani nikada ne ostanu na jednom slučaju, a bilo bi opasno da se ovakve odluke ponove. Bilo kome, bilo kada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana