CIK pod pritiskom

Željka Domazet

Da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH pod pritiscima međunarodne zajednice, pojedinih ambasada čiji je predstavnici obilaze i kad treba i kad ne treba, bošnjačkih političkih stranaka koje drže dirigentsku palicu mnogim nazovinezavisnim institucijama, dokazuju i zadnja dešavanja povodom zahtjeva Srpske da joj bude, kako zakon nalaže, dostavljen birački spisak za potrebe sprovođenja referenduma o Danu Republike.

Zahtjev je poslat uredno prije više od deset dana, ali odgovora ni na vidiku. Da paze šta rade i kako će odlučiti, CIK-u je zaprijetio otvoreno i prvi u Bošnjaka, Bakir Izetbegović koji im je obećao krivična gonjenja i druge sankcije, jer, kako veli, ko su članovi CIK-a da poremete njegov naum.

CIK je prvo obećao da će odluku o zahtjevu Srpske razmatrati na prošloj sjednici jer je prije nje najavljena sjednica ambasadora Savjeta za primjenu mira (PIC) pod dirigentskom palicom visokog predstavnika Valentina Incka, ali kako PIC nije održao sjednicu, CIK se predomislio i odlučio da sačeka sa odgovorom i sa odlukom.

Vele da će o tome odlučivati na narednoj sjednici. Možda hoće, a možda se nanovo predomisle, jer u međuvremenu je pristiglo još zahtjeva i prijetnji.

Dok Srpska čeka odgovor, član CIK-a Suad Arnautović nije mogao da se suzdrži i mimo sjednice, bez ikakvog stava institucije u kojoj jede hljeb, istupio je u medijima i opleo po referendumu i zahtjevu Srpske tvrdeći kako su to neustavni i nezakoniti zahtjevi. Očigledno nije pročitao zakon institucije u kojoj radi, jer po zakonu CIK je dužan i za referendume po opštinama, u entitetima kao i za izbore da dostavi birački spisak. Njegov kolega i predsjednik CIK-a Ahmet Šantić nemušto je pokušao da ga odbrani tvrdeći da je nastupao kao pravni ekspert, mada Arnautović ni u kom slučaju ne bi mogao da dobije epitet pravnog eksperta jer i nije završio pravo nego političke nauke. Da nije tužno, bilo bi smiješno.

Bude li CIK zaista podlegao prijetnjama i kojekakvim zakulisnim radnjama spakovanim po sarajevskim sijelima, na kraju će se samo moći konstatovati da je pukao pod pritiscima i da mu je nezavisnost samo puki plašt za političke ujdurme kojih je, kada je riječ o navodno nezavisnim institucijama, u ovoj zemlji bilo na­ pretek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana