Cijene

Tanja Šikanjić
Cijene

Svi koji žive u Republici Srpskoj navikli su da se svaki mjesec iz kupovine vraćaju sa sve manje namirnica i sve praznijim novčanicima.

Poskupljenja od deset do dvadeset feninga, naizgled zanemarljiva, ekspresno prazne kućne budžete.

Logika trgovaca je jasna - svaki mjesec cijene se podižu za nekoliko feninga (da se krađa manje primijeti), kupci doduše manje kupuju, ali prihodi trgovina u tim uslovima ostaju neokrznuti.

Ovakva strategija objašnjava kako je, uprkos padu standarda i smanjenoj potražnji za robom od skoro 20 odsto, u prvom kvartalu ove godine, ipak, došlo do rasta prometa u trgovinama na malo.

Lošiju potražnju trgovci su sasvim logično nadomjestili novim, višim cijenama. Trgovačka politika, koliko god oni mislili da je običnom, malom građaninu daleka i nedokučiva, i te kako nam je svima jasna.

Kada se još kupac stavljao na prvo mjesto i na kojoj to planeti? Kada su cijene prilagođavane stvarnim mogućnostima potrošača? Bitan je jedino profit, prosti je zaključak.

Ali kako onda preživjeti mjesec i dočekati iduću platu?

Iako je Vlada RS raznim mjerama pokušala da zaštiti standard stanovništva, rast cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj se nastavio. To su potvrdile analize Zavoda za statistiku RS, prema kojima su prosječne cijene određenih životnih namirnica, odnosno brašna, šećera i ulja, u prva četiri mjeseca ove godine, rasle iz mjeseca u mjesec.

Iako je u pitanju, kako trgovci vole da kažu simbolično poskupljenje, svima nam je jasno da nijedno poskupljenje nije zanemarivo, ako se uzme u obzir da plate radnika ostaju iste, te da su mnogi posljednjih godina ostali bez posla.

Usljed takvog stanja, za nemali broj stanovništva, čak i osnovne životne namirnice bi mogle da postanu luksuz.

Osim toga, za rast cijena u Srpskoj već odavno nema nikakvog opravdanja, jer je po visini cijena robe BiH već odavno sustigla zemlje u regionu, pa i mnoge evropske zemlje, iako po visini plata daleko zaostaje za njima.

Jedini spas potrošači vide u oštrijoj intervenciji nadležnih institucija koje bi adekvatnim kaznenim mjerama prisilile trgovce da robu prodaju po korektnijim cijenama.

Međutim, za sada, osim psihološkog uticaja, uredbe nadležnih institucija koje su trebalo da ograniče cijene osnovnih životnih namirnica, nisu donijele značajnije promjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana