Cijene

Marijana Miljić Bjelovuk

Na benzinskim pumpama u Srpskoj cijene goriva padaju već duže od mjesec i tom pojeftinjenju jedino se mogu radovati oni koji svako jutro pale svoje automobil kako bi otišli na posao i obavili svakodnevne obaveze.

Iako bi pojeftinjenje naftnih derivata trebalo da povuče talas pojeftinjenja robe i usluga u Srpskoj i da obraduje skoro sve stanovnike, pa i one koji nemaju automobil, od toga za sada nema ništa.

Trgovci, prevoznici, proizvođači, distributeri samo obećavaju, a u međuvremenu ubiru ekstraprofit na račun krajnjih potrošača, onih kojima bi trebalo da olakšaju svakodnevni život, od onih od kojih žive i od kojih zavisi njihov dalji biznis.

Njihovim pustim obećanjima nema kraja. Tu su samo da kažu da će sniziti cijene ako gorivo i dalje bude sve jeftinije. U međuvremenu oni će uvećavati cifre na svom računu, jer očigledno to rade smanjenjem troškova koje iziskuje gorivo.

Kada je bila drugačija situacija, odnosno kada su cijene goriva na benzinskim pumpama išle ka gore, svi su se takmičili u tome ko će prije formirati više cjenovnike, jer za to, pobogu, ima razloga, troškovi su povećani.

Tada nisu imali nikakvo šire objašnjenje, jednostavno se moralo tako, jer troškovi rastu.

Pod velikim je upitnikom to do koje granice bi cijene goriva trebalo da padaju kako bi ekstraprofiteri smanjili cijene robe i usluga.

Vjerovatno bi imali široku lepezu objašnjenja da to ne urade i onda kada bi litar goriva pao na 1,20 ili na marku. I onda bi postojalo ono veliko ako.

Svi i te kako koriste tržište na kojem mogu slobodno formirati cijene. I ne bi nas čudilo na kraju i da izbace više cjenovnika robe i usluga u odnosu na postojeće, jer i jedni i drugi i treći mogu raditi šta hoće zbog tržišta koje nije uređeno.

Lokalne zajednice u Srpskoj, koje su dale dozvolu prevoznicima i taksistima, trebalo bi da u razgovoru sa njima utiču da, ako ništa drugo, barem cijena prevoza bude niža. Donose se razni propisi, akta, zakoni kojima se uređuju razne oblasti i postavlja se pitanje da li nadležno ministarstvo i Vlada mogu nešto preduzeti.

Jer nešto se na kraju mora uraditi, pošto ovakva situacija nikuda ne vodi. Mora se posegnuti za nekim rješenjem koje će ići na ruku građanima Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana