Cijene

Marina Čigoja

Da su cijene u malim prodavnicama više u odnosu na velike trgovačke lance, koji su posljednjih godina kod nas doživjeli pravu ekspanziju i preplavili domaće tržište, nije nikakva novost i iznenađenje.

Ipak, poređenje cijena pokazalo je da su namirnice u malim prodavnicama i do 30 odsto skuplje nego u velikim lancima. To svakako nije beznačajno i sasvim sigurno igra veliku ulogu pri kupovini.

Ako se ima u vidu činjenica da je kupovna moć stanovnika Srpske posljednjih godina konstantno u padu onda i nije čudno to što se većina stanovnika, zbog cijene, radije odlučuje za velike markete prilikom nabavke određenih proizvoda, pa čak i ako im oni nisu u neposrednoj blizini, kao manje prodavnice.

Najveći problemi sa kojima se suočavaju mali trgovci sigurno su naglo prodiranje velikih trgovačkih centara, koji im prave konkurenciju i atraktivnijim ponudama "otimaju" kupce.

Da je bitka za kupce postala sve teža i da su na gubitku, kao i uvijek, oni manji pokazuju podaci. Lani su odjavljena čak 2.464 obveznika i taj broj je za 315 veći u odnosu na 2010. godinu. Među odjavljenim obveznicima značajno mjesto zauzimaju upravo mali trgovci.

S druge strane, gledano iz ugla potrošača, sasvim je logično to što se radije okreću velikim marketima, koji osim toga što su povoljniji, često imaju i akcijske ponude sa kojima dodatno privlače kupce. S obzirom na veoma nizak standard ovdašnjeg stanovništva i minimalna ušteda sasvim je dovoljan razlog da se od jednog okrenu ka drugom prodavcu.

Otežano poslovanje i nerijetko zatvaranje malih trgovina zbog premoći velikih lanaca prisutno je i u drugim državama, ali to nikako ne znači da male prodavnice treba da nestanu.
Sigurno je da su cijene i kvalitet usluge jedan od ključnih faktora sa kojima se privlače i zadržavaju kupci.

Ovo je vrijeme u kojem "preživljavaju" umješniji trgovci.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana