Cijene vozačkog u leru

Anita Janković-Rečević

Auto-škole u BiH zasigurno još neko vrijeme neće podizati cijene obuke za vozače, što je više nego dobra vijest za sve one koji su nedavno proslavili 18. rođendan, ali i one starije koji u narednim mjesecima planiraju da polažu vozači ispit.

Od dugo najavljivanog poskupljenja obuke za sada nema ništa jer oni koji su krojili takvu odluku nisu skrojili cjenovnik prema mjeri svih, zbog čega do daljeg ostaje u leru.

Ministarstvu finansija i trezora BiH zasmetalo je što odluka o novom cjenovniku, kojim su jedinstvene tarife povećane duplo, ne sadrži potrebne analize, odnosno izostala je fiskalna procjena, kao i uporedni podaci sa zemljama regiona, zbog čega su zatražili doradu spornog dokumenta, nakon čega planiraju da iznesu svoj stav. 

Stiče se utisak da su predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta BiH koji su radili na donošenju oduke prema kojoj kandidati koji budu polagali vozački ispit za “B” kategoriju, umjesto dosadašnjih 600 KM, auto-školama za obuku plaćaju 1.300 KM, to uradili poprilično neodgovorno. Kao da im se žurilo da sporni dokument što prije ugleda svjetlost dana i da nisu imali vremena da urade potrebne analize.

Iako je prilikom donošenja te odluke onima koji su se zalagali za rast cijena glavni argument bio izjednačavanje cjenovnika s onim u susjednim zemljama, čiji građani koliko-toliko imaju veći standard od stanovnika BiH, baš ti podaci su izostavljeni u dokumentu, što je dovoljan pokazatelj da je sve odrađeno na brzinu i bez mnogo rada. Da li je to urađeno namjerno ili slučajno i dalje je nejasno, ali ovaj slučaj podstiče na razmišljanje. Poznajući kako funkcioniše BiH, ovaj primjer vjerovatno nije usamljen i sigurno je među važećim propisima u moru onih koji su doneseni napamet, i to na štetu građana.

Istina je da oblast koja se odnosi na polaganje vozačkog ispita nije uređena, da auto-škole čas naplaćuju deset maraka, pa i manje, iako je 2007. godine država odredila da taj čas vožnje košta 20 KM, da ne plaćaju porez, smanjuju broj zakonom predviđenih časova, što se negativno odražava na znanje koje kandidati stiču. Ako su željeli da podignu kvalitet obuke, to je moglo da se uradi uvođenjem reda u ovu oblast, a ne rastom cijena i novim udarima na ionako tanke džepove građana. 

Vladajućima je kao prioritetni zadatak trebalo biti jačanje kontrola auto-škola i kažnjavanje onih koji ne poštuju slovo zakona. 

Ukoliko sporni dokument nakon dorade ugleda svjetlost dana i skuplje vozačke postanu stvarnost, mnoge auto-škole mogle bi trajno staviti katanac na vrata jer polaganje vozačkog ispita za većinu građana neće biti prioritet. To bi moglo dodatno pogoršati i stanje na tržištu rada, koje već sada vapi za vozačima svih kategorija, a korist od visokih cijena imalo bi samo nekoliko vlasnika najvećih auto-škola. Za dobrobit mnogih nadamo se da ova odluka neće dobiti zeleno svjetlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana