Cijene u Srpskoj

Marijana Miljić
Cijene u Srpskoj

Stanovnici Republike Srpske u odnosu na najbliže susjede, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru imaju najveće troškove života, a tome su, prije svega, doprinijeli osnovni prehrambeni proizvodi, koji su u RS skuplji i do 30 odsto u odnosu na region.

To nas toliko možda ne bi ni zabrinulo i iznenadilo, da se u poređenju prosječnih zarada ne nalazimo na pretposljednjem mjestu u regionu, jer su jedino prosječne plate u Srbiji manje nego u Srpskoj i to za svega 50 maraka.

Očito je da stanovnici Srpske velike muke muče, jer već na početku mjeseca moraju da rasporede svoju platu koja ne može da pokrije ni osnovne troškove života jer četvoročlanoj porodici za minimalnu potrošačku korpu nedostaje oko 550 maraka.

Rijetkost je da danas u Republici Srpskoj nađemo porodicu koja ima dva zaposlena člana i da pri tome zarađuju oko 800 KM. Neki od stanovnika RS ove probleme rješavaju lako jer su zaposleni u administraciji i svojim zaradama i popravljaju prosječnu platu, dok drugi zaduženjem, kupovinom na akcijama ili pak nekupovanjem pokušavaju nekako da prežive i sastave kraj sa krajem.

Uzrok velikog problema skupih proizvoda "leži" u onima koji koriste prednosti slobodnog formiranja cijena na tržištu, pa tako ne mareći za druge, već samo za sebe i svoju zaradu, formiraju cijene koje su prešle svaku granicu bezobrazluka. Prije svih, ovdje se radi o nebrizi pekara, jer najave i obećanja da će formirati niže cjenovnike u svojim u radnjama su ostale pusta obećanja.

Bruka i sramota je da stanovnici u Srpskoj plaćaju hljeb najskuplji u regionu, dok je njegova cijena manja u Crnoj Gori, gdje je prosječna zarada 930 KM, ili pak u Hrvatskoj gdje su zarade skoro duplo veće nego u Srpskoj.

Nadležne institucije treba već na neki način da stanu u kraj monopolističkom ponašanju pojedinaca kako bi stanovnici Srpske bar malo odahnuli i kako bi se smanjilo onih 500 KM koje nam nedostaju za osnovne životne potrebe.

Do tada, ili pak dok se pojedini proizvođači ne uozbilje, ništa nam drugo ne preostaje već da ulazimo iz dubioze u dubiozu i da se nadamo boljem sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana