Cijene lete u nebo

Milijana Latinović

Kriza i poskupljenje riječi su koje svakodnevno čujemo i izgovorimo bezbroj puta posljednjih dana. Niti nam je prva kriza, niti prvi talas poskupljenja. Vjerovatno ni posljednji.

Zbog sukoba na istoku ni stanovnike Republike Srpske problemi ne zaobilaze. Borba sa cijenama osnovnih životnih namirnica pretvorila se u borbu sa vjetrenjačama. Kraja ni na vidiku.

Cijena goriva dostigla je rekordne tri marke po litru, a po dobro poznatom scenariju kada cijene goriva polete u nebo, i sve ostalo poskupljuje preko noći.

I svi nove cijene pravdaju na isti način. Kretanja na svjetskoj berzi glavni su krivac i za sve to što se dešava na našem tržištu jer gorivo je uvozna roba.

Naravno, kada treba podizati cijene, nema mnogo odugovlačenja, jer mnogima je to odlična prilika da love u mutnom, da se preko noći bukvalno dočepaju neke zarade, iako nisu baš svaki litar goriva uvezli tog momenta. To je odavno postao najbolji recept da sve ono što je u skladištima i uvezeno po nekim nižim cijenama brže-bolje prodaju po višim i ostvare profit.

A da i te kako ima propusta, pokazala je i posljednja kontrola tržišnih inspektora. Pod lupom nadležnih našlo se 39 benzinskih pumpi, s ciljem da inspektori provjere poštivanje uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata. Nepravilnosti su uočene na svakoj drugoj.

Takav način podizanja cijena nije praksa samo onih što prodaju gorivo. Po istom principu posluju i brojni trgovci, pa počesto i ono što je u magacinima skladišteno prije mjesec, dva prodaju kao da je uvezeno juče po najnovijoj cijeni. I svi su u plusu i svi kukaju više od običnih građana, među kojima mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem. Udarima na novčanik nema kraja. Kao i bezbroj puta do sada teret krize najteže podnose oni najugroženiji, kojima je i do sada svaki dan bio puko preživljavanje.

Povećanje penzija i plata odavno je izgubilo utakmicu sa rastom cijena robe i usluga i taj rezultat teško da se može stići ovim tempom. Inflacija je pojela svaku marku više na računima građana.

Svima je već odavno postalo jasno da će ova godina biti neizvjesna. Iako nadležni u Srpskoj pokušavaju da obezbijede određene zalihe kroz interventnu nabavku, pa predlažu ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, te zamrzavanje cijene brašna, pitanje je da li će biti dobre volje za te korake na svim stranama. Svima je dobro poznato da u BiH svaki pokušaj da se nešto dogovori u interesu svih građana ide poprilično traljavo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana