Cijene bez kontrole

Danijela Bajić

Dugoočekivano pojeftinjenje lijekova u Srpskoj, ako je suditi prema samom početku te priče, moglo bi doživjeti neslavan kraj ako nadležni što prije ne zasuču rukave i bace se na posao.

Vlastima u BiH trebalo je previše vremena da konačno usvoje potrebne pravilnike kako bi stanovnici ove zemlje manje novca izdvajali za lijekove, ali je, izgleda, taj potez mnoge zatekao nespremne. Da situacija, nakon stupanja na snagu i početka primjene novog cjenovnika, nije postala bolja, već naprotiv komplikovanija pokazalo se već u prvim danima primjene pravilnika.

Stanovnici RS su opravdano na policama apoteka očekivali da vide niže cijene pojedinih lijekova, ali nemali broj njih je ostao zatečen - cijene lijekova su mahom ostale iste, a odgovor na pitanje zbog čega je takva situacija i kada će to biti riješeno, kako se čini, niko ne zna.

Institucije prebacuju lopticu jedna na drugu. Jedni tvrde da to nije njihov posao, već nekog drugog, a ti drugi sa čuđenjem ističu kako prvi put čuju da je to u opisu njihovog posla. I ta priča ide od vrata do vrata, a cijenu tog "slijeganja ramenima" platiće, ni krivi ni dužni, oboljeli stanovnici. 

Sa lijekovima, i uopšte temom zdravstva, niko ne smije da se igra. To je isuviše osjetljivo pitanje, bilo da je riječ samo o lijekovima ili o drugim pitanjima koje se tiču tog sektora i pacijenata jer je i izgubljeni minut nekada koban.

Predstavnici institucija, bar oni koji rukovode ustanovama koje su nadležne za zdravstvo, ali i inspekciju, bi trebalo da što prije sjednu za sto i konačno utvrde kako riješiti ovaj problem. Građani ne smiju da budu kolateralna šteta nesuglasica na višim nivoima vlasti, ali ni neznanja ljekara jer je pogubna i sama činjenica koja je izašla na vidjelo proteklih dana, da ni neki doktori nisu znali za koje lijekove treba propisati recept.

Javna je tajna da imamo isuviše veliki broj agencija, kancelarija i drugih institucija koja su formirane radi reda i uhljebljenja kadrova, a da ni sami često ne znaju šta im je posao. Dok, sa druge strane "tijelo" koje bi kontrolisalo primjenu novog pravilnika, još ne postoji.

Nadležni treba da uhvate posljednji voz za dogovor i raspored radnih zadataka kako bi konačno građani i ovog dijela Balkana manje novca izdvajali za lijekove, jer autori te priče nisu oni, već oni koje su direktno ili indirektno postavili na funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana