Ci­je­na prav­de

Vanja Štrbac
Ci­je­na prav­de

Us­ta­vni sud BiH ra­zri­je­šio je Krsta­na Si­mi­ća sa du­žnos­ti su­di­je tog su­da. Do Si­mi­će­vog ra­zrje­šenja je do­šlo, ka­ko ka­žu iz Us­ta­vnog su­da, "zbog činjeni­ce da je pre­kršio du­žnost fun­kci­je ugro­ža­vanjem ugle­da Su­da i su­di­ja, pi­sanjem pi­sma še­fu je­dne stran­ke i stavljanjem se­be na ra­spo­la­ganje njemu".

Na­vo­dno ni­je sa­mo to ra­zlog, ka­ko tvrdi su­di­ja Us­ta­vnog su­da BiH Se­ada Pa­la­vrić, obra­zla­žu­ći tu odlu­ku. Si­mić je, tvrdi ona, u intervjuima iznio "niz kri­mi­na­li­za­ci­ja na ra­čun Us­ta­vnog su­da i su­di­ja tvrde­ći da ima do­ka­ze za to, a da ni­ti je­dan od njih ni­je iznio".

Ka­ko uvi­jek pos­to­ji dru­ga stra­na me­dalje, ta­ko i u ovom slu­ča­ju, objašnjenje Pa­la­vri­će­ve je, či­ni se, ne­po­tpu­no i ne­is­ti­ni­to.

Smi­jenjeni su­di­ja Si­mić tvrdi da je do­ku­men­tom na de­set stra­ni­ca, pot­kri­jepljenim do­ka­zi­ma o mno­gim slu­ča­je­vi­ma, u ne­ko­li­ko na­vra­ta upo­zo­ra­vao ko­le­ge o "cu­renju in­for­ma­ci­ja" iz Us­ta­vnog su­da BiH.

Upo­zo­ra­vao je Si­mić da "cu­re in­for­ma­ci­je" iz Us­ta­vnog su­da i u ve­zi sa naj­ja­čim pre­dme­ti­ma ko­ji­ma se ba­vi­la ova in­sti­tu­ci­ja, pa čak i sa sa­me sje­dni­ce na ko­joj se odlu­či­va­lo o njego­voj su­dbi­ni. A ko­le­ge su­di­je ni­su ni­šta ura­di­le po tom pi­tanju, osim što su do­ni­je­le odlu­ku o njego­voj smje­ni.

Ako je Si­mić go­vo­rio o kri­mi­na­li­za­ci­ji na ra­čun Us­ta­vnog su­da BiH, a ne izno­se­ći do­ka­ze, ka­ko on­da pro­ko­men­ta­ri­sa­ti odlu­ku tog is­tog su­da da usvo­ji ape­la­ci­ju fir­mi "Trgo­vi­na Bo­rac" iz Tra­vni­ka i "Mal­ba­šić" iz Banje Lu­ke, ko­je su je tom su­du upu­ti­le na­kon što je "Kra­ji­na Bo­rac" do­bi­la sve sud­ske pro­ce­se pro­tiv njih?

Zar su sve su­di­je u tom pos­tup­ku ne­zna­li­ce? Zar ta odlu­ka ni­je pre­se­dan, jer je u di­rek­tnoj su­pro­tnos­ti i sa Odlu­kom vi­so­kog pred­sta­vni­ka me­đu­na­ro­dne za­je­dni­ce u BiH iz 2000. go­di­ne ko­jom se za­branjuje da po­je­din­ci i pra­vna li­ca iz je­dnog en­ti­te­ta pri­va­ti­zu­ju pre­du­ze­ća, po­slo­vne pros­to­re i imo­vi­nu ko­ji se na­la­ze u dru­gom en­ti­te­tu?! O "slu­ča­ju Ali­ja­gi­ći" da se i ne go­vo­ri.

Oči­gle­dno da je Si­mić pos­tao pre­ve­li­ka pri­jetnja za njih i fun­kci­je ko­je obavljaju, pa im je po­slu­žio kao žrtve­no jagnje da sa Us­ta­vnog su­da BiH spe­ru svu prljav­šti­nu ko­ju su upra­vo oni i na­ni­je­li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana