Cijena dubioze u FBiH

Željka Javorac

Činjenica da se Republika Srpska i FBiH, iako su dva odvojena i suštinski različita entiteta, u svijetu zastupaju kao dijelovi isforsirane BiH, dovela je do toga da se dubioza susjednog entiteta reflektovala na Republiku Srpsku.

Svojom konfuzijom, nesposobnošću i korumpiranošću FBiH je došla do tačke, ili je bolje reći dna, na kome ne funkcionišu ni Vlada, ni Parlament, pa ni Ustavni sud, a u tu dubiozu, zahvaljujući BiH, vuče i Republiku Srpsku.

Međunarodni monetarni fond već važe odobravanje nove tranše stend-baj aranžmana BiH, a na vagi su i sredstva podrške od Evropske unije, što skupa iznosi oko 380 miliona maraka i od čega polovina pripada Republici Srpskoj.

Nosioci vlasti u FBiH, koji se svakodnevno rvu ko će odlučivati o budžetskim parama, pa više liče na kauboje i protestante nego na ljude od povjerenja koji treba da vode, nisu bili u stanju da ispune ni jedan jedini uslov za odobravanje tranše MMF-a, a to je usvajanje zakona o povoljnijem penzionisanju vojnika.

Ljudi u Federaciji protestuju, sudovi ne mogu da rade, budžet je u deficitu čak 300 miliona koje rebalansom treba otkinuti na drugim mjestima, ne postoji ni minimum komunikacije između nosilaca vlasti, a međunarodna zajednica, od koje su očekivali da presudi, ne želi da se miješa. Svojim ludilom i neskrivenom glađu da prigrabe što više vlasti i budžetskog novca, političari u FBiH uticali su i na privredu u Republici Srpskoj koja je ostala bez pomoći koja joj pripada. Republika Srpska je ispunila sve potrebne uslove i očekivano želi pare koje joj sljeduju, a oni to nisu u stanju. RS je odmah postupila po preporukama MMF-a, a u FBiH su spremni da, zarad vlastitih interesa, ostave ljude nekoliko mjeseci bez penzija, srozaju svoj kreditni rejting, ugroze budžet...

Začarani krug se vraća na početak, na međunarodnu zajednicu koja je uplela prste i dozvolila da se na nelegalnim osnovama konstituiše vlast u FBiH, ista ta vlast koja sada izaziva nerede i skandale i koja u nezavidan položaj dovodi i Republiku Srpsku.

Finansijska i pravna nesigurnost do koje su političari doveli FBiH, nažalost, koštaće Republiku Srpsku miliona pomoći, a isforsiranu BiH mogla bi da košta i evropskog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana