"Čestitke" revizora

Vedrana Kulaga Simić

Revizori tradicionalno, pred Novu godinu, institucijama BiH šalju godišnji izvještaj o nalazima i preporukama čijom bi primjenom nadležni u tim ministarstvima, kancelarijama, kao i agencijama i direkcijama poboljšali poslovanje i povećali transparentnost u trošenju novca poreskih obveznika ove zemlje. Kancelarija za reviziju institucija BiH i ove godine ponovo je ukazala na nedostatke, nepravilnosti i nedorečenosti koje se, nažalost, iz godine u godinu ponavljaju, uz male promjene u nijansama.

Iako je na adrese institucija stiglo na stotine preporuka čija bi primjena trebalo da poboljša njihovo poslovanje i poveća transparentnost prilikom trošenja novca poreskih obveznika, malo koja od njih je stigla dalje od korpe za otpatke.

Na to ukazuje ocjena da još nisu u potpunosti precizirani svi akti kojima se regulišu plate i naknade, iako premašuju nekoliko hiljada maraka mjesečno. Nije sve bilo čisto ni prilikom pravdanja mnogobrojnih računa za iće i piće u toku i poslije radnog vremena po kafanama, restoranima i klubovima. I dalje nadležni u mnogim institucijama zaobilaze odredbe Zakona o javnim nabavkama BiH i mahom (iako je to predviđeno samo u hitnim slučajevima) poslove zaključuju u "četiri oka".

Mjesto u foteljama institucija našli su mnogi savjetnici za sve i svašta, pa i za one poslove kojima se svakodnevno bave neki drugi ljudi, zaposleni na određeno i neodređeno vrijeme.

Nije riješeno ni pitanje naknada, i uopšte formiranja raznih komisija i radnih tijela, koje su malo kada izvještaje o radu za pitanja i probleme za čije su rješavanje formirani dostavili u prvobitno definisanom roku. Revizori na to skreću pažnju već godinama, ali sve završava kao pismena i usmena opomena, a nikako kao naređenje i zahtjev koji treba da bude urađen kako treba. A mjesečne naknade isplaćuju se uredno i bez problema, bez obzira na to da li su članovi tih komisija i drugih tijela samo gledali jedni u druge, ćutali, dolazili ili ne dolazili na sastanke i sjednice ili možda samo priupitali jedni druge za zdravlje.

Krug preporuka zavrtio se i ove godine. Ponovo su "čestitke" poslate na adrese mnogobrojnih institucija, u nadi da ih nadležni neće samo pročitati i spremiti u neku od ladica.

Postalo je suvišno isticati da stvari treba dovesti u red i početi drugačiju igru. Potreban je novi početak, a dobar bi bio da konačno bude uveden princip odgovornosti i da se on, naravno, poštuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana