Čestitka za plakanje

Darko Momić

Predsjednik afričke Republike Benin Patris Talon uputio je čestitku visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku u kojoj mu čestita državni praznik - 21. novembar.

„Uprkos teškoj situaciji i zdravstvenom okruženju sa kojim se svijet suočava u kojem se održava i ovaj praznik, želim Vašoj Vladi i prijateljskom narodu BiH srećnu proslavu”, navodi se između ostalog u čestitki dobronamjernog, ali zlosrećnog šefa afričke republike za koju ogromna većina stanovnika BiH vjerovatno nikada nije čula.

Ova vijest koju je za vikend objavio naš list izbacila je na površinu i potpuno ogoljela iluziju i o “tisućugodišnjoj historiji” BiH, a pogotovo o njenom značaju u današnjoj geopolitičkoj podjeli karata. Kako većina stanovnika BiH nikada nije čula za Benin, tako sasvim sigurno ni većina stanovnika Benina nema blagu predstavu o tome gdje je BiH. A još je sigurnije da nikada nijedan član Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara ili šef diplomatije BiH nije uputio čestitku u Afriku povodom državnog praznika Republike Benin.

Otkud onda predsjedniku te afričke državice ukliještene između Togoa, Nigerije i Burkine Faso ideja da u BiH uputi čestitku i pri tome polovično tačnu? Polovično tačnu zato što samo pola BiH, dakle samo Republika Srpska slavi 21. novembar, datum kada je prije dvije i po decenije sklopljen Dejtonski mirovni sporazum i kreirana današnja BiH, a koji je predsjednik Benina nazvao državnim praznikom.

A drugo pitanje je odakle mu ideja da čestitku uputi Austrijancu na čelu Kancelarije visokog predstavnika, umjesto Predsjedništvu BiH ili eventualno prvom čovjeku Savjeta ministara? Na to pitanje ne postoji jasan odgovor, ali je moguće da je Patris Talon na recimo “Guglu” našao da je visoki predstavnik smjenjivao izabrane zvaničnike, nametao zakone i mijenjao ustav, pa je (a šta bi drugo), pomislio da je Austrijanac sa zvanjem “visoki predstavnik” prava adresa za čestitku. Moguće je naravno i da je predsjednik Benina na marginama nekog međunarodnog skupa naletio na Incka i iz razgovora s njim zaključio da je Austrijanac “bog i batina” u BiH i da je zato u čestitki lijepo napisao “želim Vašoj Vladi i prijateljskom narodu BiH srećnu proslavu”.

Ali ima još nešto vezano za predsjednika Benina u kojem bi se mogli tražiti motivi njegovog poteza. Naime, njega je magazin “Forbs” 2015. godine označio kao 15. najbogatijeg čovjeka u supsaharskoj Africi s imovinom od oko 400.000.000 dolara. Elem, možda je Talon čuo koliku platu ima Incko, pa po principu “para na paru”, poslao mu čestitku. Naravno da se šalim, samo što meni ovo nije smiješno. Naprotiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana