Cesta petrovačka

Milijana Latinović

Porodice žrtava i ranjeni u napadu hrvatske avijacije na izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti tokom akcije “Oluja” 24 godine čekaju pravdu. I ne samo oni. Da zločinci budu izvedeni pred sud i plate za svoja nedjela čekaju i porodice onih koji su mučki ubijeni u Svodni kod Novog Grada, cesti Glina - Dvor i Suvoj Međi. Ni duše njihovih najmilijih već skoro dvije i po decenije ne mogu da nađu smiraj dok zločinci likuju.

Iako shrvani od bola i pomalo umorni od borbe za istinu i pravdu, porodice žrtava i ranjeni u zloglasnoj “Oluji” istrajni su u dokazivanju istine o strahotama kojima su svjedočili, a jedina nada im je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Istragu o tim nemilim događajima već godinama vodi Tužilaštvo BiH, ali očigledno bezuspješno. Sudije i tužioci u BiH po već dobro poznatom receptu peru ruke od događaja u kojima su stradali Srbi. Dokaze koji bi veoma brzo raspetljali cijelu situaciju i potvrdili sve ono o čemu porodice žrtava i ranjeni godinama govore bez imalo stida guraju pod tepih. Svake godine pred godišnjicu “Oluje” porodicama nastradalih iznova bacaju prašinu u oči govoreći da je istraga u toku.

A da su imali imalo sluha za porodice nastradalih ili da su samo radili svoj posao, ništa više od toga, slučaj bi već odavno bio zatvoren jer je javna tajna odakle su avioni poletjeli i ko je izdao naredbu da budu granatirane kolone civila. Međutim, sve to nije dovoljno sudijama i tužiocima u Sarajevu, koji na oba oka žmure na srpske žrtve i ni ne pomišljaju na to da konačno podignu optužnice za zlodjela počinjena nad Srbima u “Oluji”.

Porodice ubijenih i oni koji su preživjeli ranjavanje prinuđeni su da sakupe snagu za još jednu bitku, onu pred sudom u Strazburu. Uveliko pripremaju dokumentaciju kojom potvrđuju srodstvo s ubijenima, a ranjeni medicinsku dokumentaciju. Odlučni su u namjeri da ih niko i ništa ne zaustavi u traženju pravde.

Priča o žrtvama i ranjenima u “Oluji”, nažalost, samo je još jedna potvrda sunovrata pravosuđa u BiH, gdje pravda i pravičnost nisu za sve iste, nikada nisu bile, a po svemu sudeći, neće ni biti. Svojim nečinjenjem sudije i tužioci u pravosudnim institucijama BiH samo iznova sole rane i ne daju im da zacijele.

Takvim odnosom, posebno prema srpskim žrtvama, stvaraju samo pogodno tlo da sjeme mržnje i razdora među narodima u BiH ponovo proklija, a narodu u ovoj zemlji, bez obzira na to kojoj naciji i vjeri pripada, koji je stradao kroz vijekove više ne pada na pamet da sinove u smrt šalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana