Čerupanje "Željeznica"

Marijana Miljić Bjelovuk

Javno preduzeće "Željeznice RS" u sve je težem položaju. Niko više ne može prognozirati šta će biti sa ovim preduzećem, odnosno da li će stati na noge ili će, kao što to mnogi predviđaju, završiti u stečaju.

Da je stečaj sve izvjesniji upozoravao je i generalni direktor ŽRS Dragan Savanović u više navrata i to, prije svega, zbog tužbi radnika za neisplaćeni regres i topli obrok.

Ove tužbe "teške" su za sada najmanje 20 miliona maraka, a koliko će njihova vrijednost biti na kraju, ni to niko ne može prognozirati.

Taj novac treba da obezbijede ŽRS, a novca nema. Niti će ga izgleda biti, jer ovo preduzeće posluje sa milionskim gubicima, a samo akumulirani minus odavno je premašio 200 miliona KM.

Radnici traže svoj novac, koji na osnovu pravosnažnih presuda treba da im pripadne, pa Osnovni sud u Doboju planira da uskoro krene sa pljenidbom automobila ŽRS kako bi radnicima bila namirena dugovanja.

Na licitaciju će biti ponuđeno deset automobila, koje su ŽRS planirale da prodaju u januaru, ali u tome nisu uspjele.

Na udaru će se naći i vozni park uprave, koji je obnovljen početkom 2015. godine, a za koji je uprava iskeširala ni manje ni više nego skoro 300.000 maraka.

Sasvim je jasno da prodajom vozila neće ni malim dijelom biti nadoknađen dug prema radnicima.

A da li će uprava ŽRS i radnici postići ikakav dogovor, teško je prognozirati, jer su do sada održali veliki broj sastanaka kako bi bio riješen ovaj problem, ali zajednički stav u tome nisu postigli.

Svaki sastanak završavan je sa zaključkom da će na nekom od idućih sastanaka naći zajednički stav.

I dok oni pokušavaju da pronađu zajednički jezik, imovina javnog preduzeća završavaće na dobošu.

Poslije prodaje automobila, na licitaciji će, što je i te kako izvjesno, biti ponuđena i mnogo krupnija imovina "Željeznica" kako bi bio nadoknađen dug prema radnicima i kako bi dobili ono što im pripada.

Na kraju krajeva, i jedni i drugi treba da, ako hoće i žele da ŽRS opstanu, konačno jednom za svagda dođu do dogovora i rješenja problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana