Čerupanje RS

Goran Maunaga

Drugostepena odluka Apelacionog vijeća Suda BiH o knjiženju imovine u Han Pijesku kao svojine BiH pravni je presedan koji će, u krajnjem slučaju, završiti u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu s ciljem spasavanja imovine Republike Srpske.

Po toj odluci, Srpska svoju imovinu, odnosno objekat Stacionarno-komunikacijsko čvorište "Veliki žep", mora uknjižiti kao svojinu BiH, što znači da dio teritorije Srpske treba da bude nezakonito i protivustavno prenesen u vlasništvo BiH.

Iznenađenje je tim veće, jer je Apelaciono vijeće Suda potvrđivanjem prvostepene odluke, na koju je RS uložila prigovor, direktno prekršilo Ustav RS u kome stoji da je teritorija Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva.

Ali to ne treba da čudi pored činjenice da je tom presudom prekršena čak i ranija odluka visokog predstavnika u BiH kojom je zabranjeno raspolaganje imovinom dok ne bude donesen zakon o tome i potpisan sporazum Savjeta ministara i entitetskih vlada o njenoj raspodjeli.

Bez postojanja tog zakona, a njega nema, nema ni regulisanja knjiženja imovine na entitete i BiH. Kad zakon bude donesen, u njemu bi trebalo da stoji da imovina koja se nalazi na teritoriji RS pripadala Srpskoj, a da imovina na teritoriji FBiH pripadala tom entitetu.

Apsurdnost tog sudskog postupka dodatno pojačava i činjenica da Sud BiH nema nadležnost za rješavanje pitanja imovine, ali se rukovodi bh. nelogikom po kojoj i Ustavni sud BiH odlučuje o ustavnosti 9. januara kao Dana Republike iako za to nema nadležnost i iako nigdje u svijetu nijedan sud ne donosi odluke o javnim praznicima.

Protiv takve odluke Srpska mora da se bori svim raspoloživim pravnim sredstvima, jer nema dileme da je tom odlukom teritorija Republike Srpske definitivno ugrožena. Prva stepenica je ulaganje zahtjeva za reviziju te drugostepene presude.

Iako ne postoji nikakav pravni osnov ni za donošenje ni za sprovođenje te odluke, takvim presudama pravosudne institucije BiH samo produbljuju postojeći jaz među entitetima i narodima i udaljavaju Srpsku od BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana