Centralni katanac

Vedrana Kulaga Simić

Pandemija virusa korona “zaključala” je u momentu gotovo čitav svijet i u jeku medicinske borbe za živote počela je i potraga za novcem kako bi se što prije sanirale privredne posljedice i spaslo što se spasti može da bi i oporavak krenuo brže i bolje.

 

Tako je i BiH okrenula brojeve dobro znanih dugogodišnjih međunarodnih finansijskih partnera i na kraju izvojevala 330 miliona evra, a ne 150 o kojima se pričalo u startu.

Novi aranžman je, uz određene političke poteškoće, dogovoren, a novac u veoma kratkom roku stigao na račun Centralne banke BiH koja je trebalo da bude svojevrstan posrednik da novac stigne u budžete Republike Srpske i FBiH, te Brčko distrikta i kantona u Federaciji.

I kada se činilo da je sve završeno, tek je počelo. Suprotstavljene izjave su se nizale jedna za drugom. Jedan stručnjak za finansije kaže jedno, drugi drugo, a treći smatra da je za raspodjelu, ipak, potreban još jedan papir, na šta nemaju riječi na četvrtoj strani.

Dok jedna strana u ovoj priči traži dodatnu odluku Savjeta ministara, sa te adrese jasno uzvraćaju da je to krajnje nepotrebno i tako ukrug duže od mjesec. A posljedice pandemije se osjećaju sve više i više, ali politika je, kako se čini, opet uzela sve u svoje ruke i ponovo stavila sve na kocku.

Na računu stoji 330 miliona evra. Kamate po tom osnovu počinju stizati, a toliki novac čeka dogovor nakon postignutog dogovora i konačnu potvrdu navedenu u Pismu namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu koje je dostavljeno u njihov centar prije nego što je novac poslat.

I ponovo potvrđujemo da smo neozbiljna zemlja. Izuzetak nije mogao biti napravljen ni u vrijeme globalne borbe protiv nevidljivog neprijatelja. Na vidjelo su ponovo izašle razlike ove zemlje koje su samo nakratko bile pod tepihom dok je virus harao, tako da smo ponovo došli na početak. I to na onaj loši, po kojem smo nadaleko poznati.

Posljednji pokušaj dogovora o raspodjeli novca sa računa Centralne banke je propao u četvrtak. Niko nije mogao da kaže u kojem pravcu će ići dalji pregovori, ako ih i bude uopšte, imajući u vidu zacementirane stavove odgovornih strana.

Nije nemoguća opcija da stranci, kao i prilikom dogovora o dokumentima koji su otišli u sjedište MMF-a, ponovo posreduju, ali time ćemo ponovo samo pokazati da nismo sposobni da stvari preuzmemo u svoje ruke. I kako onda da im, kako to mnogi zagovaraju, kažemo zbogom za sva vremena? Ali, ko zna, možda je skriveni cilj da im, i na ovom primjeru, produžimo mandat.

Time se šalje loša poruka i našoj privredi i zdravstvu čije su adrese primarno trebale da budu ključna odredište stotina miliona maraka iz kase MMF-a.

Jedino sigurno trenutno jeste da novac ostaje pod centralnim katancem, a potraga za ključem će potrajati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana