Centralna banka BiH

Svjetlana Tadić
Centralna banka BiH

Centralna banka BiH izgleda da je zaboravila svoje korijene, te izgubila iz vida veoma važnu činjenicu koja se zove Republika Srpska.

Tako i Centralna banka, poučena primjerom Uprave za indirektno oporezivanje, kada dođe dan raspodjele dobiti zaboravi na postojanje RS i na njeno pravo na dio zarađenog.

Amneziju je Centralna banka dobila izgleda onda kada je RS prestala da bude potrebna kao garant ove institucije.

Centralna banka, nažalost, nije jedini primjer na kojem se jasno vidi kakav je odnos BiH i njenih institucija prema Srpskoj, jer je do sada RS više puta ostala "kratih rukava" kada se dijelio zajednički novac.

Naime, trećina od ukupne dobiti Centralne banke BiH trebalo bi svake godine da pripadne RS, a samo početkom ove godine Srpska je trebalo da dobije više od deset miliona maraka, a prošle godine više od 30 miliona maraka.

Međutim, od ovih miliona u budžet BiH nije vidio ni marku.

Ova situacija samo pokazuje na koji način na Republiku Srpsku gledaju institucije na nivou BiH, te koliko ozbiljno shvataju potrebu da ona dobije samo ono što joj zakonom i pripada.

Ne mogu ni zamisliti kolika bi se hajka digla da je situacija obrnuta, da RS odbija da isplati nešto što BiH ili FBiH pripada.

Izvjesno je samo da bi to bila udarna vijest, koja bi možda poprimila i granice državnog udara.

Iako su pohvalni napori RS da dobije ono što je njeno i da se poštuju zakoni, i više je nego očigledno da druga strana nama ni mrvice volje za to.

Da bi dovelo situaciju u red, Ministarstvo finansija RS pripremilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci, kojim bi Srpska, kao osnivač ove banke, trebalo da učestvuje u raspodjeli njene dobiti.

Jer, na šta drugo ukazuje činjenica da je Centralna banka BiH 21. aprila uplatila 19,907 miliona maraka, odnosno 60 odsto dobiti iz 2010. godine na račun Ministarstva finansija i trezora BiH, dok RS, koja je uložila trećinu potrebnog kapitala za osnivanje te banke, nije isplaćena nijedna marka.

Ovakva slika pokazuje samo ignorantski odnos ove banke prema Srpskoj, koja je učestvovala u njenom osnivanju i prema čemu bi to bilo dovoljno za isplatu dijela dobiti.

Dovoljno je nažalost svuda osim u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana