CEMT kriminal

Željka Domazet
CEMT kriminal

Koliko je težak kriminal koji godinama prati dodjelu CEMT dozvola i koliko su poharani budžet BiH i mnogi autoprevoznici iz BiH, trebalo bi da se sazna poslije istrage i suđenja u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao i posla koji obavljaju istražne komisije u Parlamentu BiH.

Poslije dugogodišnjih upozorenja nezadovoljnih autoprevoznika i svih onih koji su godinama na to ukazivali, i kada je BiH zaprijetila opasnost da bude isključena iz međunarodnog transporta, tek početkom ove godine podignute su optužnice za 2006. i 2007. godinu.

Kako tvrde upućeni, riječ je o godinama u kojima se kriminal tek zahuktavao. Riječ je o istim ljudima i grupi koja se "uhodavala" i koja je i idućih godina, pretprošle i prošle, dijelila dozvole. Kako tvrde istražioci, protekla godina u oblasti dodjele CEMT dozvola za prevoznike u BiH može se smatrati "vrhom kriminala" u tom poslu.

Klupko se počelo odmotavati, a Tužilaštvo BiH reagovalo je tek kada su članovi komisije Ministarstva transporta i komunikacija počeli međusobno da se optužuju pred Istražnom komisijom Parlamenta BiH. Tužilaštvo je reagovalo tek kada su članovi te komisije javno počeli da prozivaju ministre i njihove zamjenike po čijom su kako tvrde "dirigentskom palicom radili". Priznali su da nijedne godine nisu radili prema Pravilniku, nego prema ustaljenoj praksi, mimo procedure, propisa i zakona. Tvrdili su da nijednu dozvolu nisu mogli da daju bez saglasnosti ministara ili zamjenika, čime su priznali da su dozvole davali onima koji su bili spremni da ponude više novca i mita.

U cijeloj gužvi, optuživanjima i činjenici da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv sedam članova komisije koja je radila na dodjeli CEMT dozvola i tadašnjeg zamjenika ministra transporta i komunikacija Harisa Bašića koji je doskora bio ustoličen u direktorskoj fotelji Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA), jedino je suspendovan Bašić. Ostali članovi komisije i dalje rade kao da se ništa nije desilo. Nisu suspendovani, jer Ministarstvo od Tužilaštva nije dobilo nikakav službeni dopis.

Da nije tužno, bilo bi smiješno. Dok se u drugim uređenim državama optuženima zna mjesto, u BiH se očigledno je, niko ne obazire ni na optužnice ni na kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana