Čemerno

Vedrana Kulaga Simić

Republika Srpska bogatija je od juče za projekat od istorijskog značaja, koji će promijeniti život većini Hercegovaca.

Do juče nepremostiva prepreka na području Republike Srpske - prevoj Čemerno, od danas je moderna saobraćajnica, koja će povezati Hercegovinu sa ostatkom Srpske, ali i Srbijom.

Razvijanje i širenje putne komunikacija bi trebalo da bude jedan od glavnih zadataka svake ozbiljne zemlje, a Srpska je ovim pokazala da to i jeste i da ima sluha za potrebe građana.

Trasa preko prevoja Čemerno od samog početka predstavljala je izazov, ali nadležni su uspjeli da ih sve prevaziđu i građanima daju ono što godinama unazad mnogi nisu mogli.

Realizacijom ovog projekta učinjeno je mnogo, a u danima koji slijede mnogi će tek postati svjesni njegove prave vrijednosti.

Najviše će olakšati život onima koji su za njega i najviše vezani, a to su građani i to nikako ne smije da se zaboravi ili stavi u drugi plan.

Značaj koji će ova saobraćajnica imati za privredu veoma je važan, posebno zbog toga što je u vrijeme ekonomske krize, kada i zemlje koje odavno imaju ono što se kod nas sada stvara - moderne puteve, ne mogu da se izbore za lošim ekonomskim tokovima.

Projekat Čemerno izrastao je upravo u vrijeme najveće krize, započet u septembru 2008. godine, “preživio” je sve ekonomske “potrese”, zbog čega zaslužuje poseban respekt.

Činjenica jeste da su prvobitni rokovi za izgradnju probijeni, ali i to ima svoje opravdanje u samom Čemernu, koje je za mnoge i bilo, ni manje ni više, nego čemer.

Sada, kada je saobraćajna komunikacija preko Čemerna skraćena za oko pet kilometara, veza Hercegovine sa Srbijom i Crnogorskim primorjem biće od posebnog značaja.

To je bio i jedan od razloga zbog čega su se nadležni upustili u realizaciju ovog projekta. Dionice koja je, u godinama koje su iza nas, predstavljala zid i premostivu prepreku.

Republika Srpska juče je dobila još jednu važnu saobraćajnu trasu na svojoj teritoriji, u koju je uloženo mnogo, ali od koje se možda i još više očekuje.

Njen značaj je višestruk, a to će se i pokazati i potvrditi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana