Čekanje na posao

Dragana Orlović

Da je među nezaposlenima na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske sve manje "pionira", a sve više onih koji godinama čekaju na posao, najbolje govori podatak da se do radnog mjesta u prosjeku dolazi za "samo" četiri godine i četiri mjeseca.

Najviše strpljenja potrebno je niskokvalifikovanim radnicima, koji na birou provedu oko pet godina i sedam mjeseci, dok se najbrže zapošljavaju oni sa visokom stručnom spremom, i to za 16 mjeseci, ako se ovo može nazvati nekom "brzinom".

Među nezaposlenima koji imaju fakultetsku diplomu rekorderski staž u čekanju na posao svakako ima jedan diplomirani andragog sa društvenih nauka, koji posao traži čak deset godina i osam mjeseci.

S druge strane, najlakše do posla dolaze avijatičari, koji već za 30 dana uspiju da se zaposle.

Armija pravnika i ekonomista radno mjesto traži oko godinu i pet mjeseci, ljekari osam mjeseci, a stomatolozi godinu i dva mjeseca.

Ovaj problem najefikasnije bi svakako mogao da riješi veći broj radnih mjesta, čime bi se smanjila i dužina čekanja i broj nezaposlenih.

Međutim, u vrijeme ekonomske krize, kada privreda stagnira, teško je očekivati da će uskoro biti dovoljan broj radnih mjesta za sve nezaposlene. To je nemoguće i u najrazvijenijim zemljama svijeta, a kamoli kod nas.

Ipak, ulaganjem u privredu i njenim razvojem otvoriće se nova radna mjesta, koja će bar smanjiti nezaposlenost, pa i samu dužinu čekanja na posao.

Vjerujem da su nadležni toga svjesni! Neću reći da ne rade ništa kako bi ovaj problem riješili, to ne bi bila istina. Priznajem, rade, ali nedovoljno!

Treba sve svoje napore da usmjere, i da im prioritet bude i mora biti - privredni rast, jer samo tako ovi ljudi imaće nadu da njihovo čekanje nije uzalud. Oči 151.596 nezaposlenih uprte su u vas! Oni žele da znaju da njihovo strpljenje i čekanje nije uzalud...

Mnogi mladi sa fakultetskim diplomama ne žele da napuste Republiku Srpsku. Oni žele da ostanu ovdje, oni žele da rade... A samo razvijenija privreda može da ispuni njihova očekivanja i nade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana