Čekanje na carine

Marijana Miljić Bjelovuk

Privrednici su skoro tri godine čekali da se domaće vlasti smiluju i nešto urade u vezi sa pitanjem oslobađanja od carine na uvoz mašina za modernizaciju proizvodnje.

Nakon njihovih vapaja, stvari su sa mrtve tačke pomjerene tek krajem januara ove godine kada je donesena odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina.

Tada je obećano da će najduže u roku od 20 taj akt biti objavljen i u "Službenom glasniku BiH", a samim tim počinje njegova primjena. Privrednici su čekali i da prođe tih 20 dana, pa da startuju sa uvozom mašina ali odluka o oslobađanju od plaćanja carina nije se u obećanim rokovima  našla na stranicama "Službenog glasnika".

Taj rok ne da je probijen koji dan, već i dva i po mjeseca. Šta je razlog zašto se čekalo više od 70 dana na objavljivanje jedne odluke u "Službenom glasniku" niko ne želi da obrazloži. Da li je ona zaturena u neku od fioka ili je pak namjerno odugovlačeno njeno objavljivanje i stupanje na snagu ostaće poznato samo onima koji su bili zaduženi da  sprovedu do kraja tu proceduru.

Koliko je odluka o ukidanju dažbina na uvoz mašina bila potrebna najbolje govori podatak da su pojedini privrednici odgodili uvoz desetine mašina za modernizaciju proizvodnje vrijednih više miliona maraka čekajući da akt kojim je to regulisano bude donesen i objavljen u "Službenom glasniku BiH".

Donošenje ove odluke predviđeno je Zakonom o carinskoj policiji koji je usvojen sredinom 2015. godine. Tada je rečeno i da je rok za izradu njegovih podzakonskih akata šest mjeseci. Ove vremenske odrednice dovoljno govore o nemaru nadležnih za privrednike koji zahvaljujući njima primaju i pozamašne plate.

Ista sudbina prati i uvođenje elektronskog postupka provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što treba  ubrzati procedure carinjenja robe i umanjiti troškove. Uvođenje ovih novina takođe je predviđeno Zakon o carinskoj politici.

Prolongiranjem davno probijenih rokova nadležne institucije samo ovjeravaju svoju nebrigu za domaće privrednika koji traže spas i izlaz iz krize. Tako da većinu ubuduće može samo iznenaditi ako akti koji se odnose na pomoć privredi i stanovništvu stupe na snagu u predviđenim rokovima. To se, znamo već unaprijed, neće desiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana