Čekajući svoje pare

Marijana Miljić Bjelovuk

Stanovnici BiH godinama ispaštaju zbog traljavog i aljkavog domaćeg sistema koji ih zakida kada god stigne. Prava je jagma za parama građana i niko ne preza sa koje će stavke novac pokupiti i staviti u svoju kasu, a dalje su čudni putevi kuda taj novac sve završava. Te mape su nepoznate građanima, ali dobro poznate domaćim vlastodršcima.

 

 

Nadležne institucije i ne prezaju koga će zakinuti kada je riječ o namirenju dugova po osnovu tužbi i konačnih presuda između institucija. Da je tako pokazuje i presuda Suda BiH po kojoj Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba da isplati Srpskoj 30 miliona maraka. Srpska je dobila tu instituciju na sudu, ali i nakon više godina još nije novac i ne zna kada će. Posljednji rok do kada bi taj problem bio riješen pominje se  11. ju­n, ali nikoga ne bi iznenadilo da Sud BiH po ko zna koji put to isto prolongira.

Međutim, prava zavrzlama kreće od 2018. godine kada je u maju te godine RS, po osnovu pomenute presude, sa računa UIO zaplijenila i 1,40 miliona maraka sa depozitnih računa na kojima se nalazio novac građana i preduzeća koji su polagali depozite prilikom uvoza automobila.

Dakle, građani i nakon četiri godine nisu dobili svoj novac. On je zaplijenjen. Nema ga, ispario je. Njih ne interesuju prepirke između pomenutih institucija, već ih zanima samo njihov novac. I nema nikakve sumnje da je odavno trebalo da taj novac bude isplaćen. Zovu, kume, mole da im se njihovo vrati, a nadležni ostaju dosljedni svojoj praksi – ćute, kao da su nijemi.

I nakon četiri godine nadležne baš taj problem ni malo ne dotiče. Jer da ih bar malo interesuju ti građani, obratili bi im se, ponudili neko rješenje, ali od toga ništa nema, jer resorni entitetski ministri finansija kao i onaj na nivou BiH koji sjede u Upravnom odboru UIO nikako da se dogovore o tome. Nema stava ni Savjeta ministara. A i zašto bi, svi oni nemaju tih problema. Svoje naplaćaju u roku i niko im ne plijeni novac sa računa. A, i ko bi se usudio na to? Kao i uvijek do sada ispaštaju i ispaštaće obični građani koji ih i postavljaju na te pozicije.

Zato, ministri finansija, tužakajte se, sudite se, ali uzeti novac građana pod hitno vratite. Oni nisu krivi za to što se kod vas ne zna ko je za šta odgovoran i za to što ne usvajate odluke na vrijeme. Oni samo traže svoje. Taj novac očekuju već četiri godine, dok oni koji drže šifre sefova uporno pokazuju sve te godine da na njih ne mogu da računaju. I tako godinama. I biće i dalje.  

Zbog svega toga ne bi nas iznenadilo da i junu ove godine imamo isti scenario kao onaj od prije četiri. I ko će na kraju opet da ispašta. Odgovor na to pitanje svima je jasan. Ali i izbori su ubrzo nakon toga, pa i građani treba da zbroje ko na koga računa i tu oni ne treba da se preračunaju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana