Čekajući strategiju

Vedrana Kulaga Simić

Od završetka rata u BiH prošle su više od dvije decenije, a brojne porodice još čekaju da na vidjelo izađe istina o stradanjima u kojima su izgubili najmilije i da one koji su odgovorni za zločine stigne ruka pravde.

Desetine dokumenata, čiji je cilj bio da skrenu stvari na taj pravi put, napisano je do sada u ovoj zemlji, ali nijedan još do kraja nije sproveden u djelo, što je za svaku osudu.

Prvo mjesto na toj neslavnoj listi zauzima strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina koja je dobila zeleno svjetlo prije deset godina i koja je u sebi sadržavala ključne odrednice da će oni najsloženiji predmeti ratnih zločina epilog dobiti najkasnije u roku od sedam godina.

Taj "najkasniji" rok istekao je u decembru 2015. godine, a na grbači sudija i tužilaca ili u njihovim ladicama ostalo je neriješeno još nedopustivo mnogo svirepih priča iz ratnih devedesetih godina prošlog vijeka, najviše onih u kojima su žrtve Srbi.

To moraju da priznaju i nadležni jer je istina tu pred njima. Nepobitna je činjenica da i danas ima porodica koje nakon toliko godina još čekaju da pravda stigne one koji su im tih dana i mjeseci uzeli najmilije na najsvirepiji način.

Oni žele samo pravdu. Žele da svako odgovara za ovo što je učinio.

Žele da oni koji su uprljali ruke ne ostanu nekažnjeni. I te želje i to pravo im niko ne smije oduzeti.

Međutim, predmeti koji se odnose na ratne zločine, posebno one počinjene nad srpskim narodom, gotovo dvije decenije su pod velom tajne ili gurnuti pod tepih.

Veliki zločini čekaju epilog dok zločinci i dalje slobodno šetaju. Kao da se gotovo ništa nije dogodilo. Kao da nevini ljudi nisu stradali, kao da tih godina nikada nije bilo. Kao da ih je neko izmislio. Ali nije. Nažalost.

Nadležni u BiH uveliko pišu nova dokumenta i sastavljaju nove planove i datume za rješavanje svih predmeta zločina iz poslednjeg rata, a ovoga puta nema mjesta za greške. Nema više vremena za rokove date reda radi.

Ima samo mjesta za rješavanje predmeta ratnih zločina i i to u propisanom roku. Sve drugo biće pusta priča i mazanje očiju koje ne treba čak ni ovoj i ovakvoj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana