Čekajući rezultate

Željka Domazet

Opšti izbori u BiH su top tema i među političarima, i u medijima, i među građanima i u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH. Svi jedva čekaju da se ova sapunica završi.

Stranke viču "držite lopova", CIK ciči da nisu pogriješili u onome što su objavljivali i govorili javnosti, novinari traže informaciju više, pominju se i sudovi i loši birački odbori, posmatrače optužuju da ne znaju šta su gledali. I nigdje kraja.

Ova zemlja kao nijedna u normalnom svijetu radi po Izbornom zakonu koji je još davno nametnuo visoki predstavnik. Mada svi godinama govore da on nije važan i da ga treba mijenjati, nadležni od tada ništa nisu uradili da se Izborni zakon napravi kako valja da bi svima bilo lakše i da izborna trakavica konačno prestane.

Formirale su se različite "interesorne radne grupe" u kojima su bili predstavnici političkih stranaka i CIK-a, ali nisu uradili ništa. Izborni zakon komplikovan, a zemlja još komplikovanija. Po onoj staroj po kojoj se u ovoj zemlji prave zakoni da bi se u njima nalazile rupe, pokazalo se i ovoga puta.

Kada CIK, kako je najavio, početkom naredne sedmice utvrdi brojke, pa kada krenu svi da se žale, nema sumnje, biće veselo.

Jer sve je postalo opšta zabava sa koje će neki otići sa gorkim ukusom u istima i kao Šojić iz one serije uzvikivati "Ja sam pokraden", drugi će zadovoljno trljati ruke, a običan narod gledati hoće li mu biti bolje sutra.

Sve će se na kraju svesti na konstataciju kako ste izabrali, tako će vam i biti.

Za sve je ipak kriv Izborni zakon koji bi konačno trebalo mijenjati i debelo kazniti one koji nisu u stanju da ga pojednostave, dok su rad na njegovim izmjenama debelo naplatili od poreskih obveznika.

Nakon debele analize svega što se dešavalo i dešava sa izborima jedino što je dobro jeste da se pokazalo da smo "velika zemlja" sa čak oko četiri miliona stanovnika pa na izborne rezultate mora da se čeka čitav mjesec. I Kina, i Rusija i Amerika mogu da nam zavide iako imaju gradove tolike brojnosti. Ali, eto, i to je BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana