Čekajući rezultate izbora

Vedrana Kulaga Simić

Punoljetni stanovnici BiH, koji ispunjavaju svoje građanske dužnosti u nadi za bolje sutra, svake druge godine prve nedjelje u oktobru odlaze na svoja biračka mjesta i daju podršku onima za koje smatraju će im obezbijediti upravo to, bolje sutra.

Jedni to urade reda radi, drugi jer stvarno vjeruju u to, a oni treći čisto da vide ko će se sve pojaviti na biračkom mjestu i da razmijene mišljenja o aktuelnoj političkoj sceni BiH.

Te priče, nebitno o kojem razlogu je riječ, završe relativno brzo, za razliku od saznanja o konačnim, utvrđenim, zvaničnim podacima o rezultatima njihovog odlaska na biračka mjesta.

Slovo zakona je jasno - nadležna komisija ima rok od mjesec da objavi te podatke i toga su se vješto pridržavali, za razliku od svojih kolega iz regiona koji taj posao redovno završe za nekoliko dana. Činjenica je da je sistem brojanja glasova u BiH komplikovan i da se radi na nekoliko nivoa, ali isto je činjenica da to nije nepoznanica koja je izašla na vidjelo na posljednjim opštim izborima u oktobru prošle godine.

Na sporost sistema i duga čekanja izbornih rezultata mnogi su upirali prstom tokom proteklih godina, ali bezuspješno. Da li će situacija biti promijenjena, biće poznato već iduće sedmice kada članovi nadležnih parlamentarnih komisija na nivou BiH razmotre godišnji izvještaj CIK-a BiH u kome je ukazano na to da izborni rezultati moraju mnogo brže da ugledaju svjetlost dana.

Pokušaja izbornih promjena je do sada bilo mnogo, ali i one moraju da budu usaglašene između svih nivoa vlasti i da ne završe samo na formiranju raznih radnih i kojekakvih grupa čiji mandat, gotovo redovno, neslavno završi.

Izborno zakonodavstvo ove zemlje je zrelo za promjene, a svaki izborni ciklus na površinu "izbaci" neki novi nedostatak i dio koji treba popraviti, a pitanje brzine objave podataka je svakako u vrhu prioriteta. Jer je period od brojanja prvih glasova do konačnog zbira predug i malo gdje traje kao u BiH, pa čak i u onim zemljama koje imaju mnogo, mnogo više birača nego mi.

CIK BiH sažeo je utiske sa oktobarskih izbora. Na jednom mjestu njihovi rukovodioci i službenici su pobrojali šta misle da treba mijenjati. Vruć krompir je sada u Parlamentu BiH, a od dogovora i pregovora i aktivnog rada zavisi da li ćemo i iduće godine čekati rezultate do "iduće godine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana