Čekajući pravdu

Vedrana Kulaga Simić

Pravosuđe BiH zadaje mnogima teške glavobolje zbog stanja u koje je zapalo, a jedna od svakodnevnih muka su predmeti koji u sudovima epilog čekaju još od kraja prošlog vijeka.

Broj starih predmeta u sudovima širom BiH premašuje nekoliko stotina hiljada, a iako je većina sudova obavezna da sačinjava godišnje planove za njihova ubrzano rješavanje situacija je daleko od kraja.

Svoj plan prioriteta sačinio je i Visoki sudski i tužilački savjet BiH, a cilj je da najstariji predmeti prioritetno budu rješavani da bi se izbjegle apelacije prema Ustavnom sudu BiH.

Brojni stanovnici BiH u proteklim godinama odlučili su se da upute žalbu na adresu tom sudu zbog nezadovoljstva radom nižih pravosudnih organa. Dobar dio nije bio zadovoljan brzinom i načinom na koji su postupali, a svjedoci smo svi da poslije gotovo svake sjednice iz Ustavnog suda kažu da se dio apelacija odnosio na sporost kolega iz drugih sudova.

VSTS je, barem prema navodima iz najnovijeg Akcionog plana, riješio da stavi tačku na tu priču, a prijete i kaznama onima kojima najstariji predmeti ne budu prioriteti.

Slični zahtjevi i moguće sankcije nisu ništa novo. Viđeni su i ranije, ali su, kao i većina planova, završili samo kao mrtva slova na papiru.

Predsjednici sudova i nadležni u odjeljenjima dobili su nove stare domaće zadatke, a od njihove volje i truda zavisi da li će dobiti pohvale ili kritike koje ih mogu koštati možda i pozicije u pravosuđu.

U nekim predmetima, realno, postoje objektivne prepreke da se sve završi u pristojnom roku, ali je jasno i da mnogi predmeti predugo čekaju posljednji udar čekića zbog nemara ili grešaka onih u čijim su rukama.

BiH je, u svakom slučaju, dobila još jedan u nizu planova koji u sebi sadrži ciljeve kako se izvući iz sadašnje situacije koja je loša i već dugo traje, posebno kada je riječ o pravosuđu.

Potrebno je naći ključ za izlazak iz sadašnjeg začaranog kruga, a odgovor na pitanje da li je on na putu reorganizacije sudova i bolje edukacije sudija i ostalog osoblja treba da daju čelnici u tom sektoru.

U cijeloj priči ključna činjenica je da se u pravosudne džepove sliva gomila novca svake godine, a da na mnogim adresama još nisu opravdali ni feninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana