Čekajući pravdu

Krstina Ćirković
Čekajući pravdu

Obilježena je još jedna godišnjica stradanja srpskog stanovništva na području Srebrenice. U Skelanima je u subotu služen parastos za 305 Srba sa ovog područja, od kojih je njih 69 umoreno 16. januara 1993. godine. Za taj zločin, počinjen prije 17 godina, kao i sve prethodne zločine nad Srbima na ovim prostorima, još niko nije odgovarao.

To je istina. Istina je i da su sve zločine počinile muslimanske snage iz Srebrenice koje su, predvođene komandantom takozvane Armije BiH Naserom Orićem, upadale u ranu zoru u srpska sela, gdje su redom ubijale, pljačkale i palile, uvjerene da će tako "iščupati" korijen pravoslavlja, koji je duboko usađen u duh jednog naroda i ogromne prostore ovog dijela Podrinja.

Istina je i da se ta istina godinama prikriva od javnosti i da ne dopire do Haga, ali ni domaćeg pravosuđa, na čijoj su sada savjesti zločini počinjeni nad Srbima u BiH, pa i ovi u Skelanima.

Predstavnici Srba u institucijama Srpske i BiH uvjeravaju porodice žrtava da neće stati na putu dokazivanja istine i traženju pravde.

To je jedina utjeha za Milicu Dimitrijević, kojoj su 16. januara 1993. godine snajperisti ubili sinove, petogodišnjeg Aleksandra i dvanaestogodišnjeg Radisava. Pravdi se nada i Cvetko Ristić iz Kušića kod Skelana, kojem je Orić sa svojim osionim vojnicima, ubio na kućnom pragu oca Novaka, majku Ivanku i sestru Mitru, a brata Miću odveo u logor i zatro mu svaki trag.

Da će pravda stići zločince nada se i Ostoja Todorović, koji ne može da vjeruje da snajperisti nije zadrhtala ruka kada je na mostu gađao njegovu kćerku Gordanu Sekulić. Pita se kako zločinac može da zaboravi sliku majke, koja je rukama, kao krilima, pokušala da zaštiti od kuršuma svoje sinove stare samo četiri i šest godina.

To je samo dio istine o stravičnom masakru u Skelanima, koja mora da se sazna svuda u svijetu, jer nigdje jedan zločin nije tako sistematski pripreman i počinjen kao što je to urađeno u ovom dijelu Srebrenice. U Skelanima je ubijeno 57 staraca, žena i djece. Opljačkane su i popaljene sve kuće u ovom naselju i okolnim selima. To je istina, koja čeka pravdu i upozorava da je ona uslov za izgradnju povjerenja i pomirenja među Srbima i Bošnjacima na ovim prostorima.

U iščekivanju pravde, dugom skoro dvije decenije, mještani Skelana sjećaju se svojih žrtava i ne zaboravljaju zločine počinjene na kraju 20. vijeka. Djelioce pravde upozoravaju da jednako boli suza svake majke za izgubljenim djetetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana