Čekajući obnovu

Vedrana Kulaga Simić

Od završetka rata na ovom prostoru prošlo je gotovo četvrt vijeka, a brojne porodice još tragaju za trajnim krovom nad glavom i sanjaju pristojne uslove za život.

Rat je svima odnio dosta toga, počevši od najmilijih. Iako su nadležni od početka bili svjesni da i danas hiljade ljudi preživljava u alternativnim smještajima i gledaju kako da i taj krov sačuvaju od zuba vremena, tek je prije nekoliko ljeta počela organizovana borba za njihovu svjetliju budućnost.

Regionalni stambeni program od početka je obećavao mnogo. Ulio je nadu desetinama hiljada porodica da će konačno da dobiju topli dom i da on zapravo i bude samo njihov, da imaju svoje sobe, kupatila, kuhinje...    

Tim putem se i krenulo, ali jasno je da će još dosta trebati da na terenu bude onako kako je zamišljeno u praksi. Region je u okviru tog velikog i zahtjevnog projekta već dobio nove kuće i stanove, a BiH se priprema da po šesti put na adresu vrha tog fonda pošalje plan za trajno stambeno zbrinjavanje velikog broja korisnika.

Podaci iz resornih ministarstava govore da bi za nekoliko godina 600 kuća i stanova trebalo biti pristojno mjesto za život dijela onih prema kojima sudbina nije imala milosti. Novi domovi trebalo bi da "niknu" na području cijele BiH i da ključ u ruke dobiju najugroženiji.

Konačna odluka vrha očekuje se sredinom ove godine, a sve u cilju što brže pripreme terena za vjeru u bolje sutra. Ipak, godine koje su postale dio istorije pokazale su da sve nije išlo kako je prvobitno bilo zamišljeno.

Iz udruženja koja zastupaju interese izbjeglih i raseljenih su u nekoliko navrata ukazivali na zastoje u realizaciji tog projekta, uz naglasak da obećanja moraju biti ispunjenja i da ih mnogo ne dotiču opravdanja da papirologija koči izgradnju i obnovu pojedinih kuća i stanova.

Dosta vremena je, zaista, prošlo. Pojedinci su već izgubili svaku vjeru da će doživjeti da ponovo imati svoj topli dom i civilizovane uslove za život. Ne treba ih kriviti, već što prije zacrtane ciljeve sprovesti u djelo.

Godine života pod tuđim krovom ostavile su traga na svima njima, ali još nije kasno da greške budu ispravljene.

Svi čelnici regiona i ostalih koji učestvuju u Regionalnom stambenom programu moraju data obećanja dovesti do kraja jer nikome ne treba da cijela priča, najavljivana kao događaj, na kraju bude svedena na samo jednu rečenicu - Čekajući Godoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana