Čekajući milione

Marijana Miljić Bjelovuk
Čekajući milione

Na račun budžeta Republike Srpske trebalo je da legne 30 miliona maraka prije dva dana na osnovu pravosnažne presude. I to od strane Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Trebalo je i prije nekoliko godina. Ali nije. Ne zna se hoće li milioni biti i ovih dana, a sve oči nadležnih uprte su u Sud BiH koji bi već danas trebalo da kaže da li će slijediti svoju praksu prolongiranja izvršenja sopstvenih odluka.

Kako je krenulo, po ustaljenoj praksi, i više nego je izvjesno da će Srpska opet ostati bez 30 miliona maraka, koje su joj prijeko potrebne, a izgleda najpotrebnije ovog mjeseca kada na naplatu dolaze stotine miliona maraka po osnovu zaduženja na Bečkoj berzi.

Sve prognoze ide u tom smjeru da ćemo opet od Suda BiH čuti da izvršenje svoje odluke prolongira do onog 11. juna iduće, a opet 2024. godine, vjerovatno tamo do onog 11. juna 2025. I tako u nedogled. Ne nadzire se kraj prolongiranja izvršenja ne nekih tuđih odluka, već svojih. Ali takvo nam je sudstvo, nakaradno, kao i svaki drugi sistem u ovoj zemlji.

Čitava ujdurma nastala je zbog toga što je još prije skoro deceniju i po, umjesto na račun Srpske, u Federaciju BiH otišlo više miliona maraka po osnovu raspodjele prikupljenih prihoda.

Da je kojim slučajem obrnuta situacija, odnosno da se FBiH nalazi u ovom slučaju umjesto Srpske, nema sumnje da bi novac odavno legao na njihov račun. I odavno bi sigurno bio potrošen. O ovom problemu ne bi se ni pričalo.

Od nadležnih, koji je trebalo da se oglase o ovom problemu i predlože rješenje, svi peru ruke. Prebacuju odgovornost na druge. Tako su članovi Upravnog odbora UIO, koji su odlučivali o raspodjeli u kratkim crtama tražili da to riješi sama Uprava za indirektno oporezivanje. Dakle, kada ne znaš kako i šta, onda reci: "Neka oni to riješe". Tako je najlakše. Usput, primaju naravno redovna i dobra primanja za to što kažu: "Neka oni urade posao koji bi trebalo da uradimo mi". Može im se. Tako već godinama. I nastavljaju.

Mnogi građani u ovoj zemlji su osijedili čekajući da svako radi svoj posao. Mnogi će i osijedjeti. I neke naredne generacije. Jer svi izgledi da će krenuti nabolje padaju u vodu. Od sudstva, do onih koji sjede u kožnim foteljama i sastaju se i jednom, dva puta mjesečno, a ništa ne urade. Naravno, sve to papreno naplate.

Borba za svaku marku, izgleda, nikada nije bila veća. Naročito ovog mjeseca u Srpskoj. Možda to upali i alarm u Sudu BiH pa konačno prestane sa prolongiranjem svojih odluka. Ili FBiH kaže: "Evo vratićemo ono što je umjesto vama, otišlo nama". Male su šanse. Ali, uvijek postoji onaj procenat od jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana