Čekajući izbore

Aleksandar Sanja Ilić

Iako se mjesecima šuškalo da bi stanovnici BiH mogli da ove godine budu "pošteđeni" izlaska na birališta, na tu je priču stavljena tačka i sasvim je izvjesno da ćemo nove čelnike u opštinama i gradovima birati prve nedjelje u oktobru.

Tako će izborna priča u ovoj zemlji zadržati kontinuitet, a priča o velikim promjenama izbornog zakonodavstva ipak nema slavan kraj. Ove godine teško da će biti i nekih inovacija na biračkim mjestima.

Interresorna radna grupa za izmjene Izbornog zakona u BiH je uspjela da usaglasi samo osnovne stavke koje se odnose na broj potpisa koje na papiru mora da ima svako ko poželi da nastavi da pliva u političkim vodama ili tek u tu vodu skače prvi put.

Više odgovornosti trebalo bi da bude na onima u vrhu biračkih odbora, što je logično ako pogledamo na broj procesa protiv predsjednika i zamjenika biračkih odbora i to samo poslije posljednjih opštih izbora.

Proširena je i lista onih čija imena i prezimena ne mogu da se nađu na kandidatskim listama zbog posla u javnom sektoru i vlasti.

To bi, manje-više, bilo epilog posla koji je povjeren toj, po ko zna kojoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva. Razlog zbog čega je priča stala na tom poglavlju je to što je za nešto više i za neke krupnije poteze potrebna politička volja u ovoj zemlji. A do nje se teško, ako ne i nikako ne dolazi.

Taman čovjek pomisli da se krenulo naprijed, da su kockice konačno došle na svoje mjesto, u slagalici zvanoj BiH nešto se desi i "'ajmo Jovo na novo".

Ruku na srce, u slučaju poboljšavanja izbornog procesa ipak je nešto urađeno, barem ti prvi potezi koji treba da posluže kao osnova, temelj za buduću nadogradnju koja i te kako treba ovoj zemlji.

Jer, slobodni, demokratski i fer izbori su jedan od osnovnih stubova jedne zemlje i to treba da važi i za BiH, jer to njeni građani zaslužuju. Činjenica je da je u BiH svaka godina u nekoj od izbornih faza - predizborna, izborna i postizborna i to je nešto što nadležni moraju da imaju na umu. I ne samo to nego ponajviše da takav rasplet situacije ne smije da stavi u drugi plan reforme s ciljem boljeg života građana, a ne da se te želje, čestitke i pozdravi čuju samo na predizbornim tribinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana