Čekajući Godoa

Veljko Zeljković

Selo gori, a baba se češlja špinjecima. Ovako bi se najslikovitije moglo opisati dosadašnje ponašanje domaćih političara i njihov “brzi i odlučni odgovor” na aktuelnu ekonomsku krizu u BiH.

 

 Sve je bitnije od sprečavanja daljnjeg narušavanja ekonomskog standarda običnih ljudi koji sa svojim platama ne mogu više “pokriti” ni polovinu potrošačke korpe, a uskoro, kako stvari stoje, neće moći ni to.

Ko je uspio za Prvi maj ili Đurđevdan da omrsi brke ćevapima ili mladom jagnjetinom neka sačuva napravljene praznične selfije, kao lijepe uspomene.

Više od dva mjeseca se priča kako je neophodno brzo reagovati i smanjiti sadašnju stopu PDV-a, te uvesti nižu od pet odsto za osnovne životne namirnice i lijekove i višu od 22 odsto za luksuznu robu, a kako bi se koliko-toliko ublažile negativne posljedice gotovo svakodnevnih poskupljenja koja dodatno pustoše i onako prazne porodične novčanike.

Samo se priča. I to je to. Sve neodoljivo podsjeća na knjigu “Čekajući Godoa” u kojoj glavni likovi ovog romana čekaju osobu koja se nikada neće pojaviti. 

Svi se deklarativno zalažu za smanjenje PDV, a i javno prepucavaju ko je veći “narodni dobrotvor”, ali donošenje novog zakona, izmijenjenog i dopunjenog, mjesecima je zarobljeno u birokratskom lavirintu, a u kom ga reklo bi se svjesno drže pojedini “narodni tribuni”.

Razlog više nego jednostavan i iz njihovog ugla gledano pragmatičan - veće cijene znače i veće poreske i budžetske prihode, te samim tim i više novca za finansiranje preglomaznog birokratskog aparata. Postoji bojazan da bi pravljenje finansijskih  “ustupaka” građanima moglo ugroziti njihov dosadašnji raskalašni način života. 

Nažalost, kada bi narodni tribuni “sutra” usaglasili i usvojili predložene izmjene, trebalo bi barem pola godine i da ih Uprava za indirektno oporezivanje BiH i implementira u praksi.

Šta to znači? Pa jednostavno da ćemo i dalje, a minimum do kraja 2022. godine, biti prinuđeni da kupujemo osnovne životne namirnice po “luksuznim cijenama”. Što bi se reklo: “Ko preživi - pričaće”.

Zbog svega toga većina građana biće prinuđena da pređe u vegane, a što opet, nije mnogo povoljnije s obzirom i na astronomske cijene voća i povrća. Jedina dobra stvar u svemu ovome jeste to što ćemo stesati liniju i pročistiti krvne sudove od raznih masnoća.

Pa nek sada neko kaže da vlasti ipak ne razmišljaju pragmatično i u interesu onih koji su ih izabrali.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana