Čekajući ginekologa

Milijana Latinović

Svima u Republici Srpskoj proteklih godinu, dvije, pet, pa i deceniju, puna su usta priče o podsticanju nataliteta. Život u malim opštinama, malim po površini i još manjim po broju stanovnika, odavno se gasi, a i ono malo mještana u tim sredinama, koji se mogu izbrojati na prste jedne ruke, nemaju uslove dostojne života u 21. vijeku.

Na listi problema sa kojima kubure već godinama je i onaj da žene u  malim opštinama nemaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu, jer u tamošnjim domovima zdravlja nema ginekologa. Žene i trudnice prinuđene su da putuju kilometrima do susjednih opština kako bi obavile preglede. Nerijetko čekaju mjesecima, jer i u drugim zdravstvenim ustanovama ljekara nema svaki dan, već dolazi dva ili tri puta sedmično. Iako su pregledi u domovima zdravlja nekoliko puta jeftiniji, mnoge od njih bi platile pregled u privatnoj ambulanti, samo da ne čekaju u kilometarskim redovima, ali, nažalost nemaju kome da plate.

Ljekarima koji privatno rade te male opštine nisu zanimljive, pa tamo ne otvaraju ambulante. Kako onda uopšte pričati o podsticanju nataliteta, kada i oni koji odluče da ostanu na pradjedovskim ognjištima i tamo stvaraju porodice, kilometrima daleko od velikih gradova, nemaju uslove za to. Tako pripadnice ljepšeg pola iz Šipova, Ribnika i Oštre Luke na preglede putuju u Mrkonjić Grad i Prijedor, a ništa bolja situacija nije ni u Kupresu RS i Driniću. U nezavidnom položaju su i žene i trudnice u Mrkonjić Gradu i Vlasenici, jer na ginekološke preglede ne mogu kad žele i trebaju, već kad dođe ginekolog iz susjednog grada.

Oni koji se bave statistikom i demografijom godinama iznose samo podatke za koliko stotina nas je manje. Na okruglim stolovima i seminarima prepričavaju se podaci koliko je rođenih i za koliko je ta cifra manja od broja umrlih. Međutim, od pukog sabiranja i oduzimanja nismo mnogo odmakli.

Iako u Srpskoj postoje određene mjere pronatalitetne politike, očigledno da to nije dovoljno i da treba mnogo, mnogo više. Dječiji i materinski dodatak, te naknada za nezaposlene majke mnogo znače svakoj porodici u kojoj se rodi novi život. Međutim, ti iznosi trebalo bi da budu mnogo veći. I uprkos toj novčanoj pomoći, vraćamo se na početak ove priče, da je džaba novac kada žene u malim sredinama nemaju mogućnost ni da odu kod ginekologa privatno i plate pregled.

Možda je domovima zdravlja u malim opštinama sa svega nekoliko stotina stanovnika neisplativo da imaju stalno zaposlenog ginekologa, ali u tom slučaju rukovodioci tih zdravstvenih ustanova trebalo bi da razmisle o opciji da ljekara angažuju bar jednom sedmično. Sigurno bi na taj način olakšali život svojih stanovnika, koji bi mnogo lakše donosili odluku o proširenju porodice. Sigurno da je za podsticanje nataliteta potrebno sistemsko rješenje, ali za početak bi bilo dobro da se u tim sredinama koje izumiru obezbijede bar ljekari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana