Čekajući ček za penzije

Dragana Orlović

Oko 9.000 penzionera u Republici Srpskoj tek juče je dobilo svoje čekove, iako je isplata majskih penzija počela na vrijeme, kao i uvijek - desetog u mjesecu.

Međutim, slab priliv novca u budžet Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS morao je da uzme (i evo ovog mjeseca počeo je da uzima) svoj danak.

Isplata penzija umjesto nekadašnjih dva-tri, sada je potrajala 15 dana.

Poštara su mnogi čekali i eto dočekali. A kako su to čekanje preživjeli najbolje znaju samo ti penzioneri. Ako se uzme u obzir da je iznos najniže penzije za minimalan staž od 15 godina u Republici Srpskoj 174 maraka, a najviše 1.792 KM, odgovor je jasan.

Za one kojima su stigli čekovi sa ovom drugom cifrom i ne treba posebno brinuti, ali šta je sa penzionerima koji su morali da "razvuku" svih tih 174 maraka.

Koliko su dnevno imali da troše kad plate račune - dvije ili tri marke... Najvjerovatnije ni toliko.

Najveći krivac za to što je isplata penzija ovoliko dugo potrajala jesu ogromni dugovi za neuplaćene doprinose Fondu PIO RS. Taj dug je na kraju marta ove godine iznosio čak 405 miliona maraka, što je kako ističu i u Fondu, suma koja bi mogla da "pokrije" približno pet punih penzija.

Neočekivano slab priliv novca po osnovu doprinosa za PIO produžilo je isplatu penzija.

Umjesto dnevnog prosjeka od 3,3 miliona maraka priliv novca u Fond PIO proteklih desetak dana bio je znatno slabiji, tačnije za oko devet miliona manji. Dešavalo se na primjer da je dva dana taj priliv iznosio 1,8 miliona maraka, a ponekad i tek 850.000 ili 900.000 KM.

Nažalost, neefikasan rad kontrolnih organa već godinama olakšao je mnogima da jednostavno izbjegavaju uplatu doprinosa za PIO. Neizmirene obaveze prema ovom Fondu umjesto da se smanjuju, konstantno su nastavile da se povećavaju, što predstavlja sve ozbiljniji problem.

Ipak, Fond PIO RS će od iduće godine, prelaskom na trezorski sistem isplate penzija ostvariti, kako poručuju nadležni, značajne uštede, a biće zagarantovan i nastavak redovne isplate penzija. Odgovornost za isplatu penzija više neće biti na Fondu PIO već na Vladi RS. Tada će valjda i penzioneri odahnuti i svi u isto vrijeme svoje čekove imati u rukama koliko god novca da je u pitanju.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana