Carstvo apsurda

Vedrana Kulaga Simić

Revizorski izvještaji svake godine na svjetlost dana i pred sud javnosti izbace brojne nevjerovatne primjere kršenja zakona i zaobilaženja pravilnika i pravila koji su usvojeni da bi neke stvari došle u normalne i racionalne okvire.

U moru zaobilaženja pravila ponašanja prilikom trošenja novca poreskih obveznika za hranu i piće, korišćenje vozila i telefona apsurdne stvari su otkrivene i prilikom analize rada Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, koje bi trebalo da budu upravo najžešći zagovornici strogog poštivanja Zakona o javnim nabavkama. Ali ni u tome nisu uspjeli.

O javnim nabavkama i načinu na koji su vođeni ti postupci u BiH je isuviše toga rečeno, a gotovo ništa pohvalno. Svaki izvještaj o radu i podaci o broju ugovora koji su zaključeni u četiri oka pokazuju da u cijeloj priči ima previše prostora za to da milioni maraka završe u privatnim džepovima.

Na takve epiloge brojnih postupaka javnih nabavki godinama upozoravaju predstavnici nevladinog sektora koji drže pod lupom te ugovore, ali malo je onih dobronamjernih primjedbi koje su nadležni uzeli u razmatranje. Još manje onih koje su na kraju i uvažili.

Netransparentnih ugovora je bilo i biće, ali teško da će neko snositi odgovornost za načinjene greške u koracima kako bi nekome, ili sebi, ili za obje strane donio neku korist. Pitanje (ne)odgovornosti je ključni problem u institucijama na nivou BiH. Činjenica da niko do sada nije odgovarao za milione maraka koji su izvučeni iz džepova građana pa osnovu neracionalnog trošenja novca samo je vjetar u leđa drugima da bez ikakve brige i straha nastave da troše i rade po svom, a usvojena pravila gurnu pod tepih.

Takva je situacija i u oblasti javnih nabavki, koja je više nego bilo koja druga podložna korupciji i prevarama i šta mi možemo da očekujemo kada oni čiji je ključni zadatak da obezbijede poštivanje Zakona o javnim nabavkama nisu dorasli zadatku.

Revizori su uradili svoj posao. Ukazali su rukovodstvima i Agencije za javne nabavke BiH i Kancelarije za razmatranje žalbi na šta treba da obrate pažnju i koje propise treba da analiziraju i poštuju kako bi dali svoj doprinos i uopšte opravdali svoje zadatke.

Ostalo je na njima, a revizori će veoma brzo ponovo pokucati na njihova vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana