Carine

Marina Čigoja
Carine

Početkom iduće godine u BiH će biti ukinute carine za značajan broj proizvoda koji se uvoze iz Evropske unije.

Među njima su razni tekstilni proizvodi, draguljarski predmeti, zlato, polovni automobili, kao i određene vrste mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća, kafe...

Ono što se nameće kao logično pitanje poslije ove najave, jeste koliku će korist od svega ovog imati krajnji potrošači, odnosno građani?

Ako je suditi po dosadašnjim primjerima, nikakvu! Iako je u 2009. godini carina u potpunosti ukinuta za oko 90 odsto proizvoda iz EU građani BiH od toga nisu imali ništa. To ukidanje na svojoj koži nije osjetio gotovo niko od stanovnika u ovoj zemlji. Nema dileme da će tako biti i ovaj put, jer trgovci ni ne pomišljaju da bi možda i oni trebalo da usklade cijene u skladu sa ovim umanjenjima. Naprotiv, i sami smo svjedoci da cijene svakim danom rastu sve više.

A s obzirom na to da je formiranje cijena na tržištu BiH slobodno i da ne postoji mehanizam kojim bi država trgovce primorala da za procenat smanjenja stope carine, smanje i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu, teško je očekivati da će se oni odreći dodatne zarade koju će po osnovu umanjenja carina sigurno imati.

Na kraju će, po svemu sudeći, jedinu korist imati strane firme kojima je na taj način tržište BiH još više otvoreno i prilagođeno, dok stanovnicima i privrednicima ove zemlje, kao i do sada, ostaje jedino da se prilagode.

Proces umanjenja carina trebalo bi da bude završen 2013. godine kada će carine za proizvode iz EU, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja, biti u potpunosti ukinute, ali već sada je sasvim izvjesno da to neće donijeti ništa novo, ni bolje stanovnicima ove zemlje.

Na taj način će se još jedan "čarobni" krug zatvoriti, ali krug od zarade, profita i ekspanzije već dovoljno velikih preduzetnika, dok će obični ljudi i dalje nastaviti da žive po starom. Da, upravo po starom. Jer mnogi od njih neće ni primijetiti da su carine ukinute... A, ko je kriv zbog toga? Jedno je sigurno! Oni sigurno nisu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana