Carine

Ma­ri­na Čigoja

BiH je u posljednje vrijeme izložena ogromnim pritiscima da bi Hrvatskoj dopustila bescarinski uvoz i poslije ulaska te zemlje u EU 1. jula.

Lobiranje Hrvatske očigledno je dalo rezultate, jer kako drugačije shvatiti pismo direktora Generalnog direktorata Evropske unije za proširenje Stefana Sanina predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, u kojem praktično traži da BiH omogući nastavak bescarinskog uvoza iz Hrvatske, proširujući tu povlasticu i na cijelu EU.

Naravno, vlastima BiH ne bi smjelo ni da padne na pamet da učine ovakav ustupak, ako žele da održe u životu domaću proizvodnju.

Proizvodi iz Hrvatske i EU i do sada su bili dosta konkurentniji u odnosu na naše, a ako bi se omogućio bescarinski uvoz, naši proizvođači jednostavno bi bili “pometeni” sa tržišta. Koliko je situacija ozbiljna govore i ocjene ekonomista da bi pristanak vlasti BiH na takve zahtjeve bio ravan ekonomskom samoubistvu, a to, nadamo se, niko u BiH ne želi.

BiH je svakako očekivala i određene pozitivne efekte poslije ulaska Hrvatske u EU, a prije svega, očekivalo se da će pojedine hrvatske firme preseliti svoju proizvodnju ovdje. Ako bi prihvatili rješenja, koja se BiH trenutno nameću, od toga, svakako, ne bi bilo ništa, ali sigurno ne bi bilo ništa ni od drugih investicija, koje su, i bez ovih problema, na veoma niskom nivou.

Zbog svega toga, vlasti BiH moraju da budu odgovorne i da rade u interesu domaće privrede i privrednika, bez obzira na pritiske koji dolaze sa strane.

Svakako da ne treba zaboraviti da će i bez ovoga proizvođači iz BiH imati ogromnih problema prilikom izvoza svojih proizvoda u Hrvatsku.

Skoro je već izvjesno da znatan broj proizvoda životinjskog porijekla iz BiH poslije 1. jula neće moći da bude plasiran na tržište Hrvatske, jer ne ispunjava potrebne uslove. Naravno, niko i ne razmišlja o tome da izađe u susret proizvođačima BiH i pomogne da se na bilo koji način te prepreke savladaju.

Kakav će biti odgovor naših vlasti trebalo bi već danas da znamo. U svakom slučaju, vjerujemo da neće nikome podilaziti i da će štiti interes ove zemlje i njenih građana, koji, i bez granice sa Hrvatskom i EU, imaju i previše problema.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana