Butmirski štap i šargarepa

Perica Pećanac
Butmirski štap i šargarepa

Dvodnevna predstava Evropske unije i SAD u Butmiru konačno je završena.

Spuštajući zavjesu predstavnici EU i SAD ocijenili su da su "razgovori bili produktivni i da će međunarodnoj zajednici biti prihvatljiv svaki drugi prijedlog zvaničnika BiH koji može da dobije parlamentarnu podršku"?!

Prema svemu viđenom, predloženi "paket" međunarodne zajednice koji ruši Dejtonski sporazum, kao i butmirski razgovori mogu se nazvati bilo kako, ali ne i produktivnim!

"Butmirski paket" lijepo je napravljen u bošnjačkim lobističkim centrima u Vašingtonu i Sarajevu, zavijen u sjajni celofan Evropske unije, i ponuđen srpskim i hrvatskim predstavnicima kao "kompromisno rješenje za sve strane u BiH".

Budimo realni, razgovori su već u startu propali. Ne zato što Srbi i Hrvati nisu htjeli da dođu do kompromisa, već isključivo zato što bošnjački lideri i dalje, poslije 14 godina od Dejtona, nisu uspjeli u svojim glavama da "kliknu" da je Republika Srpska zacementirana činjenica, fakat...

Upravo zato predstavnici međunarodne zajednice u Butmiru nisu uspjeli da otvore nijedno suštinsko pitanje za funkcionisanje BiH, već su se "zakopali" u blatu propalog "aprilskog paketa".

I šta dalje?

Ako je suditi po tekstu iz "Gardijana" da su "Srbi odbili šargarepu EU", za očekivati je da izlobirani dio Kancelarije visokog predstavnika (OHR) počne ponovo da mlati "bonskom štapom", nalazeći izgovor da su Srbi jedini krivac za neuspjeh u Butmiru.

Potvrda tome je i izjava visokog predstavnika Valentina Incka da premijer RS Milorad Dodik nosi "veliku odgovornost" ako propadnu "butmirski razgovori" i da njemu lično "ne predstavlja zadovoljstvo primjena bonskih ovlašćenja, ali ako su dejtonske institucije ili druga dostignuća ugrožena, tada međunarodna zajednica mora djelovati da bi to zaštitila".

Butmirski razgovori su, takođe, sjajan izgovor pred novembarsku sjednicu Savjeta za primjenu mira da se po ko zna koji put odloži transformacija OHR-a, a Srbi okrive za odlaganje ukidanja bezviznog režima za BiH. Tako će sa sebe skinuti gnjev Bošnjaka koji tvrde da EU odbijanjem da ukine vize za BiH želi da "getoizira Bošnjake u srcu Evrope", a njihovu srdžbu usmjeriti na Republiku Srpsku.

U svakom slučaju, vreli dani dolaze u novembru, kako god to suludo zvučalo!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana