Butmir

Željka Bašić
Butmir

Rusija smatra da je BiH stabilna, ali da joj je neophodan korak naprijed uz poštovanje svih predstavnika institucija u BiH i dva entiteta.

- Treba poboljšati funkcionisanje centralne vlasti, ali uz uvažavanje entiteta i Dejtonskog sporazuma - stav je Rusije koji je prenio novi ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.

Dalje je Harčenko naglasio da Ustav BiH i njegove izmjene ni u kom smislu ne mogu da budu dopunski uslov za tranziciju OHR-a, jer je u međunarodnoj zajednici dogovoreno da je uslov za njegovo zatvaranje ispunjavanje zadatih uslova.

Još je rekao i to da nema ništa od nekog novog Dejtona i da iza sastanak u Butmiru ne stoje zemlje članice Savjeta za provođenje mira, nego EU i NATO.

Izjave ruskog ambasadora potvrdile su ono što predstavnici Republike Srpske odavno govore.

A to je da o daljoj budućnosti BiH treba da odluče isključivo njen narod i njeni političari, a ne međunarodna zajednica, da ni po koju cijenu ustavne promjene (pa ni bilo šta drugo u BiH) ne smiju da budu nametnute, kao i da je sada veoma važno očuvanje Dejtona i njegova implementacija.

Bitno je samim tim očuvanje državne konstrukcije zemlje kao države sastavljene od dva entiteta. 

Iako predstavnici Rusije neće učestvovati na predstojećem sastanku osam lidera političkih stranaka sa predstavnicima NATO i EU u Butmiru, na kojem treba da se govori o suštinskim pitanjima za BiH, njihov stav mnogo znači.

On govori o tome da u Butmiru neće i ne može biti nametnutih rješenja i da je sudbina ove zemlje u rukama njenih legalnih predstavnika, institucija i volje naroda.

Druga zanimljiva stvar svakako jeste spisak pozvanih iz RS na kojem nema druge po jačini stranke SDS-a, a ima stranke koja nema poslanike ni u jednom parlamentu jer nije nikada ni izašla na izbore. Ne bi trebalo da čudi teza po kojoj su sazivači sastanka prepisali spisak učesnika pregovora o propalom "aprilskom paketu" ustavnih izmjena, te se tako na listi pozvanih našao bivši lider SDS-a za kojeg nisu znali da je promijenio stranku.

I treća, posebno zanimljiva, stvar jeste izjava Zlatka Lagumyije da je vidio tajni paket koji političkim liderima treba da bude prezentovan u Butmiru. Ova njegova izjava dokaz je da tajni kada je u pitanju BiH nema. Pa ni tajnih paketa.

Ono čega treba i može da ima je konsenzus i dogovor onih koji ovdje žive i čiji životi i sudbine su u pitanju. To je demokratija koja čuva Evropu, ali i Ameriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana