Busanje u prsa

Veljko Zeljković
Busanje u prsa

Suverenitet je, prema definiciji, potpuna vlast države ili naroda na vlastitoj teritoriji te nezavisnost takve vlasti u odnosu na bilo kakvu vanjsku, tuđu vlast.

Postoji vanjski i unutrašnji, a ovaj drugi znači da predstavnici vlasti, putem skupština, odnosno parlamenata sprovode volju naroda. Da li je, ako vidimo šta se sve dešava na unutrašnjem planu, BiH uistinu suverena država kako je pokušavaju predstaviti pojedini domaći političari, ali i oni inostrani, koji su toliko otvoreno umiješani u unutrašnje stvari zemlje i kreiranje politika.

Bilo bi lijepo kada bi nam ti isti objasnili u čemu se to ogleda suverenitet BiH ukoliko je recimo “turista iz OHR” iznad Parlamenta BiH!? Ukoliko on nameće i donosi zakone, ali se stavlja i u ulogu ustavotvorca, vrhovnog vladara te kreatora izbornih pravila. Koliko je BiH suverena zemlja ako u najvišoj pravosudnoj instituciji, Ustavnom sudu, sjede inostrane sudije?! To bi možda mogla biti kolonijalna suverenost, a ne države koja pretenduje da jednog dana uđe u prestižnu evropsku zajednicu.  

Koliko je BiH suverena ukoliko se pojedine inostrane ambasade otvoreno miješaju u unutrašnji stvari!? Osvrnimo se samo, recimo, na dosadašnji diplomatski rad američkog ambasadora Majkla Marfija, koji se stavio u ulogu kreatora kako spoljne tako  i unutrašnje politike BiH. Preuzeo je ulogu i glavnog savjetnika Vlade FBiH, svjesno ignorišući sve utvrđene norme normalnog političkog i diplomatskog djelovanja i ponašanja.

Na stolu Marfija nema Bečke konvencije, koja govori o tome da se inostrane diplomate ne mogu miješati u unutrašnje stvari zemlje u kojoj službuju. Da li je BiH suverena ako pomenuti Marfi i njemački diplomata Kristijan Šmit na sebe preuzmu pitanje rješavanja imovine u BiH. Ko su uopšte oni da nam “sugerišu” koji su to energetski projekti dobri, a koji loši za BiH. Ko su oni da određuju da li Skupština može donijeti neki zakon ili ne?!

Čemu nam onda služe skupštine i parlamenti? Zašto onda uopšte sprovodimo izbore i bacamo pare na njih? Čemu ako je taj suverenitet u rukama par ljudi, a ne institucija... Da li smo suvereni ili kolonija i protektorat, ukoliko se jednom domaćem političaru sudi za “nepoštovanje” odluka tih koji su obesmislili svaki suverenitet BiH. I onda nam ti isti govore kako kaskamo na evropskom putu BiH, a pri tom kritikuju kada neko počne govoriti o alternativama. Nažalost, oni koji sve to prihvataju, razni Komšići i Bećirovići, pozivajući na još veći međunarodni intervencionizam, svjesno guraju BiH u još veći kolonijalni položaj, ali i sve veće podjele i granice, a od riječi “suverenitet” tek nešto za busanje u prsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana