Bukiraj domaće

Anita Janković Rečević
Bukiraj domaće

Ako ste među onima koji nisu rezervisali ljetovanje na egzotičnim morskim plažama u regionu ili dalekim svjetskim odmaralištima, ili prosto uživate da otkrivate turističke dragulje naše zemlje, ali nemate predstavu gdje biste išli, mogla bi vam pomoći nova promotivna kampanja “I ovo je Srpska”, koju pokreće Turistička organizacija RS.

Vođeni idejom da domaćim i stranim gostima dočaraju ponudu Srpske turistički radnici su odlučili da na bilborde i društvene mreže “okače” fotografije najljepših, najatraktivnijih, najpoznatijih pa čak i nestvarnih prirodnih predjela širom Srpske.

U tome su im pomogle vješte oči fotografa koji su uspjeli na trenutak zalediti i na fotografiju doslovno prenijeti očajavajući zalazak sunca na rijeci Trebišnjici, avanturistički i duh adrenalina tokom raftinga na Tari, kao i istinske ljepote naših izvora ljekovite termalne vode, jezera, rijeka, planina, koji su svuda oko nas nadohvat ruke, ali i gastronomije i tradicionalnog gostoprimstva.

Na fotografijama, koje bi trebalo da podstaknu turiste da istraže nepoznate lokacije, probaju gastronomske specijalitete i uživaju u svakom trenutku boraveći u Republici Srpskoj, nalazi se i nadaleko čuveni sir pletenica koji spremaju vješte ruke žena iz Šipova. Tu je i zmijanjski kolač, banjalučki Kastel, Nacionalni park “Kozara”, dajak čamac, mirisna polja lavande u Ljubinju, Nacionalni park “Sutjeska”, odnosno sve ono što Srpska može ponuditi kada je u pitanju turizam. Grana privrede u kojoj tek treba da ščepamo šansu i krenemo putem razvoja. 

Važno je naglasiti da će kampanja biti realizovana kroz 22 bilborda na ključnim mjestima širom Republike Srpske da ne bi promakla putnicima koji su u tranzitu kroz našu zemlju, ali i onim namjernicima koji su odabrali da se odmaraju na nekoj od domaćih destinacija.

I jedni i drugi su dobrodošli da pomognu Republici Srpskoj da i ove godine obori rekord po broju dolazaka i noćenja turista.

Domaći hoteli, moteli, pansioni i drugi smještajni objekti ostvarili su lani, prvi put u istoriji naše zemlje, više od 1,1 milion noćenja. Valjalo bi da taj magični broj ove godine bar za desetak hiljada noćenja bude veći da bi se isplatio trud turističkih radnika, ali i ugostiteljskih i svih ostalih koji s mnogo pažnje kreiraju turističku sliku Srpske.

Turizam je naš veliki adut. Osim mora, koji je najsnažniji pokretač ljudi da se upuste na put, Srpska ima sve ostalo što turisti vole pa čak i istorijsko blago u vidu stećaka i višegradske ćuprije na Drini.

Dodatnu prednost nam daju cijene, koje istinu za volju nisu najpovoljnije, ali su svakako daleko niže od onih u inostranim turističkim destinacijama. To bi trebao da bude dovoljan motiv da svi bukiramo odmor u otadžbini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana