“Bujanje” činovnika

Marijana Miljić Bjelovuk

Javni sektor Republike Srpske uspio je da očuva lidersku poziciju po broju zaposlenih, ali ni to nije bilo dovoljno te je brže-bolje “krenuo” u filmsku potjeru za novim kadrovima da bi dodatno učvrstio prvo mjesto na tabeli među budžetskim potrošačima.

To su potvrdili posljednji, i to zabrinjavajući, statistički podaci prema kojima se broj radnika u RS stalno smanjuje, dok istovremeno raste broj onih koji se zapošljavaju u javnoj upravi na teret budžeta.  

Prema posljednjim podacima, samo za godinu broj radnika koji su na budžetskim jaslama povećan je za 2.089.

To možda i ne bi bila toliko upadljiva cifra da, s druge strane, ukupan broj zaposlenih u Srpskoj nije manji za 778.

Dok je radnika u proizvodnji sve manje, u administraciji ih je iz godine u godinu sve više, umjesto da bude obrnuto.

Ovakva slika, a što bi mnogi ako ne i svi trebalo da znaju, ne može donijeti nikakvu korist već samo dodatne troškove koji nikome u ovim vremenima ne trebaju.

Administracija mora prestati da “buja” jer će to na kraju dovesti do nedostatka novca u budžetima, s obzirom na to da se smanjuje broj onih koji svojim radom mogu da pune budžete.

Gdje su nam onda ti prilivi koji mogu da finansiraju toliku administraciju? Teško da će ih biti, jer administracija ne poznaje granice. Samo daj, daj, daj što više radnika u javnom sektoru, a ostali radnici neka se snalaze kako znaju i umiju u privredi koja je odavno na koljenima.

Jednostavno, situacija je takva da ne postoji nikakav realan osnov da se povećava broj radnika u javnom sektoru, jer to nije slika mnogo razvijenijih zemalja u okruženju i Evropi.

Ako posmatramo zajednički nivo BiH, odavno je poznato da tamošnji činovnici godišnje “isisaju” na stotine miliona maraka iz budžeta, a da su efekti njihovog rada neuporedivo manji u odnosu na trošak.

To je film koji definitivno ne želimo da gledamo u RS, jer je isuviše sumoran podatak da je mjesečno zapošljavano više od 170 radnika u administraciji. Treba li po ko zna koji put da podsjetimo na preduzeća koja su na ivici i čiji radnici, s druge strane, jedva spajaju kraj s krajem i koji su u stalnoj “borbi” sa vremenom i egzistencijom.

Nema opravdanja za nova zapošljavanja u javnom sektoru, jer se stiče utisak da samo taj nivo i postoji, što nije i ne smije biti tačno.

Realni sektor sve teže podnosi teret administracije na svojim plećima i to mora svima da postane kristalno jasno. U suprotnom, završetak filma nije potrebno ni sagledati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana