Budžetski bezdan

Željka Domazet

Da iza budžeta institucija BiH koji je od prve do zadnje marke potrošački, ne mogu više stati ni svi poslanici parlamentarne većine, pokazuje i činjenica da se nije moglo obezbijediti dovoljno ruku u Komisiji za finansije i budžet Predstavničkog doma kako bi oborili popravke kojima se nastojao uljuditi ovaj dokument.

Članovima Komisije je porukama javljano da sjednice neće biti i da je novi sastanak zakazan bukvalno "pet do dvanaest" uoči same sjednice Predstavničkog doma na kojoj će poslanici razmatrati ovaj dokument.

S obzirom na to da je finansijska disciplina maksima koja u BiH već odavno ne vrijedi kada je riječ o institucijama na nivou BiH, odavno se milionski iznosi iz godine u godinu daju za iznajmljivanje prostora iako se novac namijenjen za kapitalna ulaganja prenosi iz godine u godinu.

Enormni novac se troši za silna putovanja izabranih zvaničnika, na njihove telefonske račune i skupocjene automobile čija cijena je desetine hiljada maraka veća od one koja je propisana pravilnikom.

Milionski iznosi iz godine u godinu progutaju i kojekakve jubilarne nagrade kao i izgubljene parnice u sporovima zbog kojekakvih zakonskih propisa koje namjerno ili iz neznanja nisu poštovali oni koji su bili dužni da poštuju slovo zakona.

Zemlja u kojoj i više od dvije decenije nakon rata postoje kolektivni centri i neutrošena sredstva za smještaj izbjeglica nije ništa drugo do zemlja apsurda u kojoj se nesposobnost i neznanje tolerišu i u kojoj za brojne propuste niko ne odgovara.

Bude li se u ovoj zemlji i dalje tolerisalo netransparentno trošenje budžetskog novca i propusti činili bez ikakvih sankcija, jasno je kao dan da će BiH i njena beskorisna administracija i dalje ostati bunar bez dna za koji će i najveći iznosi biti nedovoljni da bi zadovoljila svoje apetite.

Ukratko, već odavno su institucije na nivou BiH budžetski bezdan za koji je i najveća kasa nedovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana