Budžetske jasle

Vedrana Kulaga Simić

Javna uprava je godinama pod mnogim lupama u BiH i šire, a njena reforma je proces koji od početka, kako se čini, više zastaje, nego što napreduje. U taj posao uloženo je na desetine miliona maraka, a sve analize pokazuju da ni to nije uspjelo da uvede reda u ovu oblast.

Kritike su svakodnevne, a u prvi plan najčešće izbijaju one koje govore da je u javnim institucijama i ustanovama zaposleno previše radnika kojima su date za, opštu sliku BiH, odnosno Republike Srpske, te efikasno radno vrijeme i opis poslova poprilično dobre plate.

Oni koji su zaposleni preko veze čine nepregledan niz jer svako od nas zna podosta takvih. Među njima ima svakako onih koji znaju da rade posao koji im je dat, ali je ova ili ona “štela” bila jedini način da dođu do radnog mjesta, dok s druge strane ima previše onih za koje se slobodno može reći da ne znaju “da li su pošli ili došli”, ali su, eto, prigrabili stolice u nekoj od silnih institucija u javnom sektoru.

Previše stolica na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji je zauzeto na osnovu prijateljskih, partijskih i kumovskih veza i nikome ništa. Novac odlazi iz kase, očekivanih rezultata nema, a analize koje govore o pretrpanosti na pojedinim adresama često ni ne “izađu” iz ladica.

Priča o broju zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama u Srpskoj već se povlači nekoliko vrijeme, a svaki put kad se približi dati rok za neki potez, on se prolongira za neko bolje vrijeme.

Jedna od analiza koja nije ostala u ladici je ona koja se odnosi na broj službenika koje treba da ima jedna lokalna zajednica u Srpskoj na osnovu određenih kriterijuma. Ona je pokazala da u gotovo svim sredinama ima odstupanja, odnosno viška radne snage, ali to nikoga nije začudilo jer je to slika koja nam je odavno poznata.

Toga su od početka svjesni svi i suludo bi bilo sada ostavljati radnike na ulici, ali nešto se mora preduzeti na tom pitanju jer oslabljena privreda sve teže može na leđima da nosi preteški javni sektor. Mora se pronaći način da se ispoštuje zakon i utvrde jasni parametri koje će biti uslov za dobijanje posla, ali da se oni kasnije i poštuju jer nema nikakve vajde ako ostanu mrtvo slovo na papiru. 

Nadležni u cijeloj BiH moraju konačno podvući crtu i promijeniti način razmišljanja, jer nije nepoznato ni da za jednu stolicu idu plate na dvije adrese, a da od toga niko nema nikakvu korist, već samo štetu.

Ova zemlja mora da ima sluha za one koji znaju i hoće da rade, a ne samo da vidi one koji su bliski vladajućima i generalno politici, a kojima je uža specijalnost da prazne kasu i kojima je posao obećan jer su se pokazali kao dobri stranački potrčci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana