Budžeti i izbori

Marijana Miljić Bjelovuk

Pojedine opštine u Srpskoj, tačnije njih sedam, iako je uveliko maj još nisu usvojile budžete za ovu godinu, a to je trebalo da urade još krajem prošle godine.

Glavni razlozi za to su previranje u skupštinskim većinama, netrpeljivost između vlasti i opozicije, nefunkcionisanje na liniji između skupštinske većine i načelnika, a posljedice takvog njihovog ponašanja plaćaju ni manje ni više nego sami građani koji izdvajaju novac za njihov (ne)rad.

Najveći problemi trenutno su prisutni u Srpcu jer je parlament u ovoj opštini u blokadi još od 9. aprila prošle godine, zbog čega nije ni usvojen budžet. Zbog neusvajanja budžeta ova lokalna zajednica u Srpskoj je u potpunom kolapsu jer kasne plate, stipendije, subvencije, te ostala davanja socijalnim kategorijama.

Opštinu Srbac u stopu prati i Gradiška gdje problemi u funkcionisanju lokalnog parlamenta traju duže od 15 mjeseci. Ništa bolje nisu prošli Trnovo, Bileća, Jezero, Han Pijesak i Novo Goražde gdje skupštine takođe nisu usvojile budžete za ovu godinu.

Dodatni problem je i to što ove opštine moraju da izdvoje novac za lokalne izbore, pa ih je i Centralna izborna komisija BiH upozorila da treba što prije da usvoje budžete i na taj način planiraju i pare za ove namjene.

Međutim, u opštinama ističu da planiranog novca za te namjene nema niti će ga, po svemu sudeći, biti jer ne postoji volja da budžeti budu usvojeni.

Hoće li i kako uopšte ovaj problem biti riješen, ostaje da vidimo, ali sada je već očigledno da će jedino ispaštati građani.

Očigledno je da pojedini odbornici u ovim lokalnim zajednicama treba da budu primjer drugima kako ne treba raditi i ponašati se kada "upadneš" u odborničke klupe.

Sasvim je jasno i da pojedinci u lokalnim parlamentima sebe stavljaju iznad svake moguće vlasti.

Red u ovu oblast trebalo bi da uvede zakon o lokalnoj samoupravi koji je početkom godine usvojen u formi nacrta i uskoro će se naći na stolu Vlade RS u formi prijedloga, a koji bi trebalo da zaustavi samovolju i neodgovorno ponašanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana